Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Про наслідки для України виходу Великої Британії з ЄС

Українська

Питання про наслідки для України виходу Великої Британії з ЄС стає на сьогодні ключовим. Саме тому відповідь на нього Міністра П.Клімкіна в стилі "Британія залишається нашим ключовим другом і партнером" має нульову додану вартість і виглядає нічим іншим як струсом повітря. Не варто нагадувати Міністру, що мати "друга і партнера" всередині ЄС і поза його межами - велика різниця. Тому адекватною відповіддю на поставлене журналістом запитання, як уявляється, була б наступна.
1. Україна об'єктивно втрачає всередині Євросоюзу одного з найбільш послідовних прихильників перспективи її членства в Організації. Враховуючи вагу Великої Британії у європейській та світовій політиці, ця втрата може стати непоправною, якщо не буде компенсована нашими власними зусиллями на євроінтеграційному напрямку.
2. Brexit несе значні ризики послаблення санкційної політики ЄС щодо Росії. До цього часу спроби країн-членів, схильних до послаблення або навіть зняття санкцій, були певною мірою нівельовані жорсткою позицією Великої Британії, до думки якої завжди прикута особлива увага.
3. Оскільки ЄС перебуває у стані шоку і розгубленості, будь-які суттєві зрушення у двосторонньому діалозі Україна-ЄС, зокрема, й у наданні Україні безвізового режиму, до завершення формальних процедур Brexit пригальмовуються і будуть на певний час відтерміновані. Хоча, як каже П.Клімкін, на "треку" (тобто в полі зору) вони скоріш за все залишаться.
4. Прецедент виходу становить суттєву іміджеву втрату для ЄС, найболючішу з моменту його заснування. Відтак з метою мінімізації негативних наслідків Євросоюзу слід терміново переглянути політику позиціонування себе як неприступного бастіону, подолати і долучитися до якого під силу лише обраним. Brexit має спонукати Брюссель до серйозних роздумів щодо пом'якшення вимог як до асоційованого, так і до повноправного членства, допоки відцентрові сили в ЄС не набули нових обертів і відтік держав не став домінуючою тенденцією. Для України цей наслідок Brexit можна вважати певним позитивом.
5. Нарешті на тлі Brexit Україні бажано спокійніше реагувати на різного роду формальні вимоги до нас з боку єврочиновників, неритмічний характер нашого зближення з ЄС, критичні зауваження, що час від часу звучать з Брюсселя на адресу України. Щоб не вийшло, що поспішатимемо з букетом квіт на весілля, а там вже почався процес шлюбного розлучення.

Надзвичайний та Повноважний Посол Олександр Купчишин

Поділитися

Коментар