Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

ОБСЄ: порушення перемир'я в Донбасі зачіпають найбільш вразливі групи людей

Українська

КИЇВ, 13 липня - РІА Новини України. Порушення режиму припинення вогню на сході України, чергова хвиля яких спостерігається в останні дні, перш за все зачіпає найбільш вразливі групи людей - дітей, жінок, людей похилого віку. Про це заявив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ посол Ертугрул Апакан.

"Порушення режиму припинення вогню в першу чергу стосуються найбільш уразливих - жінок, зовсім юних і старих людей", - йдеться в заяві посла, поширеному у вівторок прес-службою організації.

Апакан зазначив, зокрема, смертельні випадки за останні тижні, коли в Донецькій області загинули п'ятеро дітей.

Апакан висловив занепокоєння після недавнього різкого зростання бойових дій на сході України. Він знову нагадав, що угода про припинення вогню є ключовим кроком на шляху до відновлення, нормалізації і в кінцевому рахунку досягнення миру. Це є політичним і моральним обов'язком, додав він.

Бойові дії на сході України почалися в середині квітня 2014 року. Конфлікт за два роки забрав життя 9 тисяч 470 осіб, ще 21 тисяча 880 людини отримали поранення, заявив помічник генсека ООН Іван Шимонович, виступаючи 29 червня на Раді ООН з прав людини.

У лютому виповнився рік з дня проведення зустрічі "нормандської четвірки" в Мінську з врегулювання кризи в Україні. За підсумками тривали 16 годин переговорів лідерами України, Німеччини, Франції та РФ був підписаний документ про заходи, спрямовані на імплементацію мінських домовленостей ("Мінськ-2"). З 1 вересня 2015 року в Донбасі вступило в силу чергове перемир'я. В кінці вересня було підписано угоду про відвід озброєнь калібром 100 і більше міліметрів і танків від лінії зіткнення. Цей процес завершився 12 листопада.

Раніше Україна звернулася до ООН з проханням включити в сферу своєї діяльності проблему сексуального насильства в ході продовжує на сході країни збройного конфлікту і відобразити цю проблему в відповідних доповідях.

© РІА Новини України

Поділитися

Коментар