Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Реакція світу на спробу перевороту в Туреччині

Українська

Міжнародна спільнота негайно відреагувала на повідомлення про спробу військового перевороту в Туреччині, що відбулась у п'ятницю ввечері.

ЄС, США та сусідні із Туреччиною країни висловили підтримку демократично обраній владі країни.  

Білий Дім заявив, що президент Барак Обама обговорив ситуацію в Туреччині з держсекретарем Джоном Керрі і вони обидва погодилися, що всі сторони в Туреччині повинні підтримувати демократично обраний уряд.

Політики також закликали всі сторони в Туреччині проявляти стриманість та уникати кровопролиття.

Туреччина - один з основних союзників США. Країна відіграє важливу роль в НАТО, а також в боротьбі з угрупованням "Ісламська держава".

Джон Керрі, який зараз перебуває з офіційним візитом в Росії, сказав, що він уже обговорив події з міністром закордонних справ Туреччини та запевнив його, що влада США повністю підтримує "демократично обраний, цивільний уряд Туреччини".

"Сполучені Штати з надзвичайним занепокоєнням стежать за подіями в Туреччині", - сказав пан Керрі.

Держдепартамент США також закликав американських громадян в Туреччині не виходити на вулиці і не намагатися дістатись зараз до посольства.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров наголосив на необхідності уникнути будь-якого кровопролиття, додавши, що "проблеми в Туреччині повинні бути вирішені відповідно до конституції".

Речник російського президента Дмитиро Пєсков сказав, що Москва глибоко стурбована повідомленнями з Туреччини, додавши, що пріоритетним питанням для Росії зараз залишається безпека російських громадян і організацій в Туреччині.

"Туреччина є дуже важливою регіональною державою і, безумовно, стабільність в Туреччині, і ситуація в Туреччині безпосередньо впливає на стан справ в регіоні", - сказав пан Пєсков.

"Ми всі зацікавлені в тому, щоб те, що відбувається в Туреччині, якомога швидше завершилось легітимним чином і країна повернулася на шлях стабільності, передбачуваності, правопорядку", - додав він.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав до спокою. За словами його речника, керівник ООН уважно стежить за тим, що відбувається в Туреччині.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав Туреччину "важливим союзником НАТО" і закликав всі сторони поважати демократичні інститути Туреччини.

Іран також заявив про свою стурбованість тим, що відбувається в сусідній країні.

"Стабільність, демократія і безпека турецького народу - понад усе. Необхідні єдність і розсудливість", - написав міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф у Twitter.

Уряд Катару - близького союзника Туреччини - засудив спробу військового перевороту.

Представник канцлера Німеччини Ангели Меркель сказав, що всі сторони в Туреччині повинні поважати демократичний порядок. Штеффен Зейберт написав в Twitter, що "необхідно зробити все можливе для того, щоб уникнути кровопролиття".

Борис Джонсон, новий міністр закордонних справ Великої Британії, сказав, що він "надзвичайно стурбований" розвитком подій, а британське посольство в Анкарі застергігає громадян не виходити на вулиці.

Федеріка Могеріні, представник ЄС із закордонних справ, закликала всі сторони в Туреччині проявити стриманість.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що напруженість в Туреччині не може бути вирішена за допомогою зброї. Він додав, що ЄС повністю підтримує демократично обраний уряд Туреччини.

Болгарія зміцнила свої прикордонні війська на кордоні з Туреччиною, влада закликала своїх громадян утриматися від поїздок до Туреччини.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов обговорив ситуацію в сусідній країні з керівниками розвідслужби і силами безпеки.

Президент України Петро Порошенко уночі заявив, що "занепокоєний вкрай небезпечним розвитком подій в дружній Туреччині".

"Базові принципи демократії мають поважатися. Україна підтримує демократично обраного президента та уряд Турецькоï Республіки", - сказано в повідомленні на сторінці президента у Facebook.

Президент доручив українським силовикам посилити контроль в аеропортах та на південних кордонах Украïни.

Посольство України в Туреччині рекомендувало громадянам України утриматись від запланованих поїздок до Туреччини "до нормалізації ситуації", а тим, хто перебуває в Туреччині - не намагатись самостійно пересуватись територією країни, особливо у Стамбулі та Анкара.

На сайті київського аеропорту "Бориспіль", станом на 8:30 було скасовано кілька рейсів з та до Стамбула.

Copyright © 2016 ВВС

Поділитися

Коментар