Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кириленко: загострення відносин з Польщею інсценовано Росією

Українська

Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко вважає загострення українсько-польських стосунків у зв'язку з оцінкою Волинських подій інсценованим Росією.

Про це він заявив в ефірі Українського радіо, повідомляє прес-служба Кириленка.

"Питання, яке дошкуляє дуже сильно – це загострення українсько-польських відносин щодо оцінки Волинських подій під час Другої світової війни", - сказав віце-прем'єр.

"Ми повинні мужньо пройти цей етап, загострення цих стосунків, переконаний, інсценоване третіми, зовнішніми силами – Російською Федерацією, спецслужбами Росії. Всім тим, кому цікаво посварити між собою українців і поляків, особливо зараз, коли ми у війні з Росією, захищаємо східні кордони не лише України, але й Польщі і всього Євросоюзу", - наголосив він.

Також Кириленко закликав бути зваженими в оцінці подій.

"Уряд оприлюднив понад 380 документів, із колишніх архівів КГБ про події 1942-1947 рр., які чітко показують, що це була взаємна ворожнеча, яка була притаманна всьому театру військових дій Другої світової війни. Багато злочинів допускалися з обох сторін – і з польської, і з української", - підкреслив він.

"Ми повинні визнати, що цей етап був трагічним в наших стосунках, попросити вибачення один в одного, перегорнути цю сторінку і завжди пам’ятати про невинні мирні жертви з обох сторін і рухатись далі, взявшись за руки", - сказав Кириленко.

Як повідомлялося, 11 липня голова правлячої польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський назвав події на Волині 1943-1944 років геноцидом.

7 липня верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії.

У своїй резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Раніше президент Петро Порошенко поклав квіти до пам'ятника жертвам волинської трагедії, ставши на коліно перед ним.

©Українська правда

 
 

Поділитися

Коментар