Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Українсько-американські військові навчання "Сі Бриз 2016" стартують під Одесою

Українська

КИЇВ, 18 липня - РІА Новини України. Багатонаціональні військово-морські навчання "Сі Бриз - 2016" починаються в понеділок в акваторії Чорного моря на півдні України, в цьому році темою навчань стане проведення багатонаціональних операцій з безпеки в кризовому регіоні. Навчання "Сі Бриз" проходять щороку, починаючи з 1997 року, відповідно до меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво в обороні між Міноборони України та США. В основному, територією для проведення навчань служить Чорне море і полігони на півдні України, але кілька разів вони також проводилися в Середземному морі. У різні роки участь у них, крім США і України, брали інші країни-члени НАТО, а також країни чорноморського регіону. РФ брала участь в навчаннях тільки один раз - в 1998 році, де її представляли три корабля Чорноморського флоту. "Сі Бриз" не один раз супроводжувався акціями протесту супротивників політики щодо зближення з НАТО. Стурбованість з приводу проведення навчання в попередні роки висловлювала РФ, посилаючись на антиросійський, на її думку, характер навчань. Навчання "Сі Бриз" - одні з трьох міжнародних навчань, які заплановані в Україні в поточному році. Восени у Львівській області відбудуться багатонаціональні навчання "Кленова арка-2016", в яких заявлена участь до 600 військових з Канади, Литви і Польщі. Крім цього, з 27 червня по 8 липня у Львівській області вже відбулися ще одні навчання - Rapid Trident-2016, в них брали участь 1,8 тисячі військових з 13 країн світу, більшість з яких члени НАТО. Навчання, подібні "Сі Бриз", українське військове командування розглядає, як можливість відпрацювати спільні дії під час проведення багатонаціональних операцій за стандартами НАТО. Після прийняття Верховною Радою в грудні 2014 року змін до закону про позаблоковий статус і відновлення курсу на членство в НАТО Київ проводить роботу щодо забезпечення повної сумісності своєї армії з силами альянсу. Київ розраховує, що після завершення цього процесу він буде мати можливість стати членом НАТО. На недавньому саміті НАТО у Варшаві керівництво країн-членів альянсу не дало чіткої відповіді щодо перспектив членства України в альянсі, лише вказавши на необхідність спершу провести реформи. При цьому Президент України Петро Порошенко заявив на саміті у Варшаві, що остаточне рішення про членство країни в НАТО буде приймати український народ.

У цьому році "Сі Бриз" триватиме два тижні - з 18 по 30 липня на полігонах Одеської та Миколаївської областей, а також у північно-західній частині Чорного моря. Заявлена участь в навчаннях трьох тисяч військовослужбовців, в тому числі, двох тисяч - від США, інших держав-членів НАТО та країн чорноморського регіону і однієї тисячі - від України. Крім цього, до навчань будуть залучені 25 кораблів, катерів і суден забезпечення від України, США, Туреччини та Румунії, а також авіація і колісна техніка.

Крім морської частини навчань та задіяння авіаційного компонента, відпрацьовуватимуться дії морської піхоти і спецпідрозділів від України, США, Молдови та Грузії. Зокрема, заплановано здійснення морського і повітряного десантування в різних районах Одеської області. Також планується відпрацювати дії артилерії під час протидесантной оборони, подолання водної перешкоди з залученням інженерних підрозділів, спеціальні дії щодо забезпечення безпеки на приморському напрямку, повітряне прикриття висадки десанту.

© РІА Новини України

Поділитися

Коментар