Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Сейм Польщі прийняв резолюцію про "геноцид" поляків у Волинській трагедії - ЗМІ

Українська

Київ. 22 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Польський сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни. Як повідомляє Telewizja republica, всього в голосуванні взяли участь 442 депутата Сейму, з них 432 - проголосували "за", 10 осіб - утрималися.

Як повідомляло раніше агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на українську службу Польського радіо, в документі, прийнятому в першому читанні, під час Другої світової війни на так званих окраїнах, тобто окраїнних територіях тодішньої Польщі, змагалися два тоталітаризму - німецький з радянським.

Діяльність III Рейху і Радянського Союзу сприяла загостренню ненависті на національному і релігійному грунті. У постанові згадуються марні спроби представників польського підпільного держави порозумітися з українськими організаціями.

У затвердженій комісіями в першому читанні постанові зазначено, що в липні 1943 року настала кульмінаційна хвиля злочинів, які скоїли ОУН, УПА і СС Галичина. В результаті геноциду в 1943-45 рр. убито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої.

Як зазначається в затвердженому в першому читанні постанову, в "волинську різанину" гинули представники й інших націй, також українці, які ставали на захист жертв. Сейм висловлює подяку таким людям і закликає президента віддати їм честь і нагородити державними нагородами.

У той же час, в постанові зазначається, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчати про польських акціях відплати, в яких також гинуло цивільне населення. "Рішення висловлює солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором за соборність і незалежність, а також підкреслює: виключно правда - це шлях, що веде до об'єднання", - йдеться в повідомленні.

© 1992-2016, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар