Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Рішення Сейму у Раді назвали "антиукраїнською провокацією"

Українська

Визнання польською владою Волинської трагедії геноцидом перекреслює весь конструктивний політичний і дипломатичний доробок двох держав, заявили у Комітеті Верховної Ради у закордонних справах.

Представники комітету також назвали ухвалену постанову антиукраїнською.

"Надана викривлена, політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується подій на Волині", - ідеться у заяві, яку поширила голова комітету Ганна Гопко.

Депутати розглядають те, що сталося, "як провокативну акцію націоналістичних сил в Республіці Польща і як таку, що свідомо спрямована на підрив дружньої атмосфери українсько-польських взаємин".

"Вся відповідальність за можливу руйнацію українсько-польських відносин має бути покладена на ініціаторів односторонньої відмови від погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща", - також ідеться у документі.

Окрім того, парламентарі наголосили, що "повернення до болісних для українського та польського народу історичних проблем відбулось в момент найбільшої вразливості Української держави, яка перебуває у стані війни з Російською Федерацією".

Комітет "звертається зі щирим проханням пробачити і пробачає, в дусі християнської моралі та примирення, гріхи тих українців і поляків, які в умовах воєнних потрясінь свідомо чи несвідомо стали на шлях зла, піднявши руку на беззбройних і беззахисних польських і українських братів і сестер" і вважає, що "єдиний шлях до примирення і поєднання між українським та польським народами лежить через пізнання історичної правди та взаємне християнське прощення за вчинені кривди в минулому".

Раніше у п'ятницю сейм Польщі проголосував за постанову, якою визнав події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої".

© 2016 ВВС
 

Поділитися

Коментар