Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Посол України в Малайзії: Київ і Куала-Лумпур вийшли на новий рівень двосторонніх відносин

Українська

Ексклюзивне бліц-інтерв'ю Надзвичайного і Повноважного Посла України в Малайзії Олександра Нечитайла агентству "Інтерфакс-Україна".

Питання: Як відомо, 3-5 серпня 2016р президент України Петро Порошенко відвідав з офіційним візитом Малайзію. Які основні досягнення?

Відповідь: Нинішнє турне президента Порошенко стало бажаною і довгоочікуваною подією для обох сторін. В ході візиту він провів зустрічі і переговори з прем'єр-міністром Малайзії Наджіб Тун Разаком, міністром оборони Хішамуддін Хусейном, відвідав національну нафтогазову компанію Малайзії Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS). Крім того, президент України виступив на українсько-малайзійському бізнес-форумі, який проходив в штаб-квартирі корпорації MATRADE за участю понад 150 учасників з більш ніж 60 компаній і організацій.

Візит був дуже успішним з усіх точок зору. Сторонами підписані три двосторонні угоди: про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи; про взаємну правову допомогу у кримінальних справах; про видачу правопорушників.

За обопільним визнанням обох сторін, перший в історії двосторонніх відносин візит президента України, по суті, відкрив нову еру у відносинах з одним з ключових членів АСЕАН. Встановлено хороший контакт між лідерами, а в Азії це вирішальний фактор, що визначає не тільки атмосферу, але і практичне наповнення двосторонніх відносин. Досягнуто цілий ряд практичних домовленостей: починаючи від активізації політичних контактів, взаємодії між бізнесом, посилення співпраці в сфері освіти, відкриття нових горизонтів для туризму і закінчуючи такими делікатними темами як військово-технічне співробітництво і політика в сфері безпеки. Остання (тема - ІФ) є вкрай важливою в ситуації, коли терористичні загрози і виклики існують поза національними кордонами і є, по суті, глобальними.

Питання: Що саме буде передбачати співпрацю і Малайзії в військово-технічній сфері?

Відповідь: Були визначені конкретні напрямки і проекти поглиблення співпраці в ВТС, зокрема шляхом подальшого вдосконалення договірно-правової бази. Зазначу, що співпраця в цій сфері стосується досить делікатних питань, тому я не можу розкривати подробиць.

Питання: Які домовленості в економічній сфері були досягнуті під час візиту? В яких галузях лежить інтерес малазійських інвесторів?

Відповідь: Президент України Петро Порошенко поінформував малазійських партнерів про хід приватизації вітчизняних держпідприємств. Також він закликав малайзійські компанії розглянути можливість участі в приватизації українських підприємств. Якщо говорити про сфери, які б зацікавили інвесторів, то це, перш за все, інфраструктура і енергетика.

Крім цього, малайзійської стороною підтверджена готовність на експертному рівні вивчити можливість залучення компанії PETRONAS для видобутку вуглеводнів, в т.ч. сланцевого газу на території України. Під час візиту президента України також було підтверджено намір направити групу експертів малайзійської компанії Malaysia Airport Berhad для вивчення можливості їх залучення до управління міжнародним аеропортом "Бориспіль".

Також хотів би відзначити, що під час візиту була опрацьована можливість залучення малайзійських компаній до будівництва в Україні автомагістральних доріг та доступного житла.

Сторонами досягнуто домовленості про проведення установчого засідання Спільного комітету з торгівлі до кінця 2016 року.

Питання: Які напрацювання є в сфері розслідування катастрофи лайнера "Малазійських авіаліній"?

Відповідь: Трагедія літака МН-17 особливо зблизила українців і малайзійці, адже справжні друзі пізнаються в біді. У той же час, питання візиту на високому рівні визрівало вже протягом певного часу, адже коло питань, які потребують спокійного і ґрунтовного обговорення, досить широке. Співпраця в розслідуванні трагедії літака "Малазійських авіаліній" лежить в полі не тільки двосторонніх відносин. Тому ми зараз чекаємо результатів розслідування (Очікується, що слідча група з виявлення та притягнення до відповідальності винних у катастрофі "Боїнга" в складі представників Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України опублікує початкові результати кримінального розслідування восени - ІФ), а вже після цього робитимуться висновки.

Лідери підтвердили спільну позицію щодо необхідності завершення розслідування, а також притягнення винних до відповідальності. Були визначені спільні кроки з метою залучення юридичних механізмів для залучення до відповідальності винних у скоєнні цього злочину.

Хотів би підкреслити, що Малайзія є нашим надійним партнером. Свідченням цього стала, в тому числі, і незмінна підтримка офіційним Куала-Лумпуром суверенітету і територіальної цілісності нашої держави після початку агресії. Також досягнуто домовленості про продовження тісної координації і співпраці в рамках ООН, зокрема в Раді безпеки, де Україна і Малайзія є непостійними членами.

© 1992-2016, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар