Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

FT: уїдливі відмовки навряд чи допоможуть Києву уникнути виплату боргу РФ

Русский

МОСКВА, 28 травня - РІА Новини. Україна придумала "уїдливу відмовку", щоб не виплачувати Росії борг в розмірі 3 млрд доларів, проте спроба Києва ухилитися від виплати кредиту перед Москвою навряд чи увінчається успіхом, пише Financial Times.

Аналітики схиляються до того, що судовий розгляд між Росією і Україною багато в чому є унікальним і не має аналогів в історії судових позовів про державні позики, пише видання.

"Події навколо Росії і України через кредит нетипові. Суперечка між двома країнами включає в себе політичну і військову складові ... Вирішення конфлікту буде залежати від політичних, економічних і військових міркувань, а не від юридичних", - вважає Марк Вайдемайер, доцент права в університеті Північної Кароліни.

При цьому Україна скористалася давнім контраргументом щодо нібито причетності Росії до конфлікту на Донбасі. Професори права говорять, що подібні заяви цілком припустимі, але "якщо Україна досягне успіху, то це стане одним з дуже небагатьох прикладів того, коли країні була прощена несплата боргу".

При цьому видання нагадує, що раніше ухилитися від виплати по кредитах намагалися ПАР - після падіння апартеїду, а також Ірак, який заявляв, що не несе юридичної відповідальності за борги уряду Саддама Хусейна. Обом країнам було відмовлено. Невелике скорочення боргу було допущено тільки в ситуації з Еквадором.

Росія в лютому звернулася до Високого суду Лондона з позовом про стягнення боргу в розмірі 3 млрд доларів за суверенними євробондами України, викупленими у 2013 році, а також про стягнення відсотків.  Київ наприкінці 2015 року відмовився обслуговувати борг, пославшись на відмову Москви піддати кредит реструктуризації.  Тоді Росія пояснила свою позицію тим, що борг України є суверенним, а не приватним, тому не може бути підданий реструктуризації на тих же підставах. З цією позицією погодився МВФ, однак Україна це не влаштувало, і вона оголосила дефолт по облігаціях.

На прохання Києва, Москва погоджувалася кілька разів відкласти слухання у Високому суді Лондона. В кінці квітня міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що слухання відкладається в останній раз і закликав Київ до початку сумлінних переговорів зі сплати боргу.

Після чого України 27 травня висунула заперечення проти заяв Росії, оголосивши борг "недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню".

За даними міністерства фінансів України, на кінець квітня сукупний державний борг країни склав 67 млрд доларів. 

© РІА Новини

Share this post

Leave a comment