Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

16-й випуск «України дипломатичної». Слід звикати, що історія стає такою само зброєю як танк чи літак

Українська

18 грудня 2015 року у Дипломатичній академії при МЗС України відбулася презентація шістнадцятого випуску наукового щорічника «Україна дипломатична». На захід було запрошено представників іноземного дипломатичного корпусу в Україні, ЗМІ та відомих учених. Вступне славо нa урочистому зібранні виголосили: ректор Дипломатичної академії В’ячеслав Ціватий; генеральний директор ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», видавець Павло Кривонос; дуаєн дипломатичного корпусу, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко.

Обсяг 16-го випуску щорічника «Україна дипломатична» перевищує 1000 сторінок тексту українською та англійською мовами. У книзі вміщено 71 публікацію – статті зарубіжних та вітчизняних дипломатів, наукові розвідки про сучасний стан та історію міжнародних відносин, української дипломатії. Щорічник отримав міжнародне визнання, зокрема ООН і ЮНЕСКО, згуртував довкола себе кращий науковий потенціал нашої країни та зарубіжжя. Він надходить до бібліотеки Конгресу США та наукових інституцій Європи. Шістнадцяте видання відкриває виступ Президента України Петра Порошенка на загальних дебатах 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Також цьогоріч започатковано нову рубрику «Паралельний погляд». У неї вміщено публікації послів іноземних держав в Україні та послів нашої держави за кордоном, де висвітлено їх погляди на розвиток двосторонніх відносин. Власне бачення відносин з Україною також представили посли Білорусі, Китаю, Киргизстану, Кувейту, Сербії та інших країн у рубриці «Трибуна дипломата». Спеціально для наукового щорічного дали інтерв’ю Посли Грузії, Норвегії, США та Японії.

За словами президента Української асоціації зовнішньої політики Володимира Хандогія, для багатьох фахівців, так само як і для тих громадян, хто цікавить власною історією, дуже цікавою буде рубрика «Слово ветеранам дипломатичної служби», у якій представлені спогади вітчизняних дипломатів Юрія Богаєвського, Михайла Дашкевича, Івана Майдана, Миколи Макаревича та Володимира Чорного.

Вартими уваги також є матеріали з рубрики «Дослідження. Дипломатичні розвідки», де серед інших звертаємо увагу на статтю академіка НАН України Сергія Пирожкова.

В свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні (2010-2014) Пятрас Вайтекунас під час презентації представив фотоальбом «Крим. Спогади, реалії та візії», підготовлений Посольством Латвійської Республіки спільно з ГДІП. Метою альбому є висвітлення реальних фотофактів анексії півострова.

Однак не лише «Україною дипломатичною» був визначний цей святковий вечір (нагадаємо, що за декілька днів наша країна відзначатиме День працівників дипломатичної служби). Під час заходу Володимир Хандогій презентував ще одну унікальну книгу, перший спільний твір УАЗП та ГДІП - «Міжнародно-правовий статус Будапештського меморандуму». «Ця книга написана членом нашої Асоціації Ігорем Лоссовським, і ми дуже вдячні йому за цей інтелектуальний внесок. Можна наводити багато аргументів на користь того, чого ми вирішили провести аналіз саме Будапештського меморандуму. Але головний посил – ми хотіли ще раз підкреслити, що цей документ – не що інше як міжнародно-правовий документ з усіма наслідками, які випливають з цього. Узагальнення матеріалів по Будапештському меморандуму, аналітичні висновки є дуже важливими для того, щоб створити правову базу стосовно притягнення до відповідальності Російської Федерації, яка порушила цей меморандум», - зауважив В.Хандогій.

Підсумовуючи, хотілося б навести слова директора Національного інституту стратегічних досліджень Володимира Горбуліна, який сказав наступне: «З недавніх пір ми всі звикли до того, що історія стала такою само зброєю як танк чи літак. І тому я дуже вдячний МЗС, ГДІП та іншим людям, які долучилися до роботи над «Україною дипломатичною, за те, що вони системно та на високому рівню пишуть історію нашої країни. Бо пишуть історію лише один раз, а потім просто її багато разів перечитують…»

Поділитися

Коментар