Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Краще пізніше, ніж ніколи?

Українська

          Як ми щойно дізналися, Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ України подати позов про порушення арбітражного провадження проти Російської Федерації щодо захисту прав та інтересів України, гарантованих Конвенцією Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року, порушених внаслідок збройної агресії Росії.

          Президент наголосив на тому, що позов подається у зв’язку із грубим порушенням Російською Федерацією міжнародного права, агресією, яку вона вчинила проти України, анексією Криму, порушенням права України на природні ресурси у акваторіях Чорного та Азовського морів.

          На перший погляд, ніби все правильно, але не полишає відчуття змарнованого часу. Незрозуміло, чому доручення Президента на адресу МЗС з надважливого питання народжується лише через два з половиною роки після анексії Криму. Подумав спочатку, що, можливо, у дорученні йдеться виключно про захист наших інтересів в акваторіях Чорного та Азовського морів, що дійсно становить додатковий аспект українсько-російського юридичного протистояння. Стосовно ж правового захисту майнових прав України в Криму, то був впевнений, що ці питання, як раніше запевняло МЗС, вже перебувають на розгляді міжнародних судових органів. Але виявляється, на жаль, це не так.

          Висновок з офіційного повідомлення свідчить, що серйозна робота тут лише має розпочатися. Адміністрація Президента інформує, що паралельно з арбітражним провадженням проти Росії з питань морського права "розробляються документи...для подачі позовів в інші міжнародні судові інстанції. Зокрема, йдеться про захист як майнових прав суб'єктів господарювання України, які були порушені внаслідок анексії Криму, так і захисту прав державних інституцій, які були також анексовані російським агресором в Криму". З цього бачимо, що позови лише готуються, і якщо МЗС  навіть завтра кинеться стрімголов виконувати доручення Президента, мине мінімум рік на ухвалення судом рішення про прийнятність справи та ще 4-5 років на вирішення справи по суті.

          Українська Асоціація зовнішньої політики неодноразово закликала не зволікати з поданням позовів проти Росії до міжнародних судових інстанцій. Час працює не на нашу користь, оскільки українська власність в Криму поступово розчиняється в російській інфраструктурі, визначати її реальну позовну вартість стане дедалі складніше. Багато часу вже втрачено і подальше зволікання може суттєво зменшити шанси на сприятливі для України судові рішення.

 

Олександр Купчишин

Віце- президент Української асоціації зовнішньої політики

Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар