Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Росію не позбавлять права вето в ООН – Хандогій (газета "Сегодня")

Українська

Президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій розповів, чому РФ не можна позбавити права вето і що нам дасть статус непостійного члена в Радбезі ООН

Президент Української асоціації зовнішньої політики, надзвичайний і повноважний посол Володимир Хандогій вважає, що обрання України непостійним членом Ради безпеки ООН відкриє додаткові можливості впливу на прийняття рішень Радбезом і різко підвищить роль України в ООН.

Про це він розповів у коментарі "Сегодня".

"Існує серйозна конкуренція серед країн, щоб бути обраним в цей один з головних органів ООН – Рада безпеки. Потрібно мати на увазі, що за статутом ООН головна відповідальність Ради безпеки – підтримка міжнародного миру і безпеки. Сьогодні в умовах триваючої агресії на Сході України, з урахуванням анексії Криму Росією у нас реально будуть можливості більш сконцентровано привертати увагу міжнародної громадськості і держав-членів ООН до цих проблем, і шукати шляхи їх вирішення", – сказав Володимир Хандогій.

Так, якщо Україна отримає статус непостійного члена в Радбезі ООН, ми зможемо формувати порядок денний, скликати засідання Радбезу з тих чи інших питань.

"Буде такий важливий інститут, як головування. Протягом 2-річного періоду ми можемо один або два рази очолити Радбез, а в повноваження голови входить досить широке коло питань. Я вже згадував про скликання Радбезу, прийняття заяв голови Радбезу. Тобто, це дуже важлива подія, якого ми очікуємо. Будемо сподіватися, що Україна буде обрана. Для цього потрібно 2/3 голосів при голосуванні на Генасамблеї. До речі, ми є безальтернативною кандидатурою. До складу Радбезу непостійних членів висуваються держави від регіональних груп. Нас висунула регіональна група Східної Європи, і серед Східної Європи у нас немає конкурентів. Але це не означає, що ми будемо обрані автоматично. Все одно знадобиться голосування та підтримка 2/3 Генасамблеї", – пояснив Володимир Хандогій.

Разом з цим президент Української асоціації зовнішньої політики попереджає, що не потрібно перебільшувати цю подію і формувати у суспільства завищені очікування з приводу отримання такого статусу. Адже в Радбезі є чітка градація, і головну роль там грають п'ять постійних членів. Тому, за словами Володимира Хандогія, очікувати, що з обранням України непостійним членом Радбезу все перекинеться, і Україна стануть всі підтримувати і приймати рішення в інтересах України не варто.

Що ж стосується можливості позбавлення Росії права вето, таку ідею Володимир Хандогій вважає абсолютно безперспективною.

"Ніхто не буде виносити на голосування це питання. Питання права вето постійних членів Радбезу закладений в статуті. Щоб якось змінити ситуацію, потрібно внести зміни до статуту ООН. Це дуже тривалий процедурний процес, який вимагає не тільки підтримки Радбезу, в тому числі його постійних членів та Росії, але також підтримки всієї Генасамблеї, ратифікації цих змін до статуту 2/3 національних парламентів. Тому очікувати якихось змін у повноваженнях постійних членів – просто нереалістичний підхід", – підсумував президент Української асоціації зовнішньої політики.

Нагадаємо, сьогодні Генеральна Асамблея ООН проведе голосування, вибираючи п`ять непостійних членів Ради Безпеки Організації на 2016-2017 роки. Серед претендентів на членство визначена і Україна.

Джерело

Поділитися

Коментар