Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Росія тримає "відчиненими двері" для майбутніх переговорів про ядерний пакт - МЗС

Українська

Росія може продовжити обмін інформацією зі Сполученими Штатами з питань, що стосуються їхніх ядерних сил, навіть після того, як Москва призупинила свою участь в останньому пакті про контроль над озброєннями між двома країнами, інформує УНН.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що Росія офіційно повідомила посольство США про зупинення дії нового договору СНО після того, як у вівторок Путін підписав це рішення.

Рябков зазначив, що Росія та США в останні дні провели конфіденційні обговорення питань, пов'язаних із пактом. Він сказав, що Москва залишається відкритою для таких обмінів у майбутньому.

«Ми спілкуватимемося та обмінюватимемося інформацією, коли це буде необхідно», — сказав Рябков у коментарях, переданих російськими інформаційними агентствами.

Російський дипломат підкреслив, що РФ не повернеться до СНО «принаймні доти, доки наші американські колеги не виявлять готовність відмовитися від своєї ворожої політики щодо Росії, насамперед щодо подій в Україні».

Рябков вважає, що Вашингтон запропонував «занадто мало і надто пізно», щоб дійти згоди про інспекції та врегулювати інші розбіжності між країнами щодо реалізації пакту.

Путін оголосив про припинення участі Москви в новому СНО у своєму зверненні до нації минулого тижня. Він стверджував, що Москва не може погодитися з інспекціями США російських ядерних об'єктів, передбачених пактом, коли Вашингтон та його союзники щодо НАТО відкрито оголосили своєю метою поразку Росії.

Путін зазначив, що Москва не виходить із договору повністю, а російське МЗС заявило, що країна дотримуватиметься обмежень на ядерні озброєння, встановлених договором, і продовжуватиме повідомляти США про випробувальні пуски балістичних ракет.

Бонні Дженкінс, заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями, заявила в понеділок, що хоча уряд США ще не повністю оцінив наслідки рішення Путіна, «ми не бачимо жодних доказів того, що Росія не дотримується його».

Новий договір про СНО, який тодішні президенти Барак Обама та Дмитро Медведєв підписали у 2010 році, обмежує кожну країну не більше ніж 1550 розгорнутими ядерними боєголовками та 700 розгорнутими ракетами та бомбардувальниками.

Угода передбачає проведення широких інспекцій на місцях для перевірки дотримання встановлених вимог.

Перевірки не проводились із 2020 року через пандемію COVID-19. Обговорення їх відновлення мали відбутися у листопаді 2022 року, але Росія їх різко скасувала.

© УНН
 

Поділитися

Коментар