Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Для створення широкої авіаційної коаліції із закупівлі винищувачів для України немає перешкод

Українська

Для створення широкої авіаційної коаліції із закупівлі державами-партнерами винищувачів F-16 для України немає перешкод, заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

"Дві європейські країни, Великобританія та Нідерланди, сьогодні висловили свою позицію (на користь створення авіакоаліції щодо винищувачів для України – ІФ-У). Працюємо і зі США. Сподіваємося, що вже найближчими днями буде ухвалено відповідні рішення - у ширшому форматі коаліції "Я думаю, що немає перешкод для цієї коаліції. Ви ж пам'ятаєте, як починалася танкова коаліція? Нам же говорили, що не буде в Україні західної артилерії, бронемашин, а потім почалася поставка. Упевнений, що дуже скоро будуть і літаки", - заявив він в ефірі телемарафону

Жовква також підкреслив, що, перебуваючи на переговорах українського президента з тими чи іншими світовими лідерами, йому не доводилося чути від них побоювань у передачі Україні зброї через нібито побоювання "розлютити Путіна".

"Ми не чули цього і вчора ні в резиденції прем'єра Великобританії, ні в Гаазі, ні в Гельсінкі, де кілька лідерів країн Північної Європи, а саме Данія, Швеція та ін. говорили про свою потенційну участь у такій коаліції. Тому "розлютити путіна" - це більше маргінальний наратив РФ, який вона іноді намагається запускати через пресу, в т.ч., на жаль, західну. ", - зазначив він.

За словами заступника глави Офісу президента, навчання українських льотчиків пілотуванню на західних літаках розпочнеться вже "дуже швидко".

"Перш ніж ми отримаємо цю техніку (F-16 – ІФ-У), наші українські аси мають навчитися її пілотувати. Це навчання почнеться дуже швидко. Наші пілоти пройдуть його набагато швидше, що вони роблять уже традиційно. Як тільки вони навчаться, я впевнений, Україна отримає високоточну та високоякісну авіатехніку", - резюмував Жовква.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак під час зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте в рамках саміту Ради Європи в Ісландії домовилися про роботу над створенням міжнародної коаліції з метою закупівлі винищувачів F-16 для України.

© 1992-2023, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар