Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Клімкін закликав розслідувати питання допомоги КНДР з ракетною програмою

Українська

Успіхи ракетної програми Північної Кореї без сторонньої допомоги сумнівні, тож потрібно провести міжнародне розслідування для з'ясування того, хто несе за це відповідальність. Таку думку у коментарі для The New York Times висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає УНН.

Коментар послідував незадовго після того, як американське видання опублікувало статтю "Tracing Success of North Korea to Ukraine Plant" ("Відстеження успіху Північної Кореї до українського заводу").

Коментуючи написане, міністр П.Клімкін заявив, що його стривожили припущення у статті про те, що Україна може постачати ракетні технології в Північну Корею.

Він зауважив те, що у статті розповідається, що в КНДР використовується двигун під назвою RD-250, потім підтверджено, що RD-250 був розроблений у Росії, але врешті зроблено стрибок до того, що витік технології пов'язаний з Україною. "Однак ніяких доказів на підтримку таких претензій не було", - підкреслив міністр.

"Будучи міністром закордонних справ України і навченим аерофізіком, я хочу сказати, що моя країна не могла брати участь в наданні допомоги в ракетній програмі Північної Кореї", - зазначив П.Клімкін.

Він пояснив, що виробничі лінії для будівництва цих типів ракет в Україні були зняті з експлуатації в 1992 році. "Експертизу не можна провести в головах вчених-негідників. Ці інструкції включені в комплексні посібники, замкнені на особливо секретних об'єктах, що охороняються нашими силами безпеки. Не тільки для злочинців було б практично неможливо отримати доступ до цих інструкцій, а й ніякі зусилля не могли залишитися непоміченими нашим урядом", - додав голова МЗС України.

"Але я сумніваюся, що Північна Корея могла б домогтися того, що вона зробила, без сторонньої допомоги. Тепер глобальне співтовариство має зібратися разом, щоб провести міжнародне розслідування для з'ясування того, хто несе за це відповідальність", - вказав П.Клімкін.

Нагадаємо, ЗМІ пов'язали "ракетні успіхи" КНДР з українським заводом

Згодом секретар РНБО О.Турчинов заявив, що український ОПК не постачав зброю та військові технології до КНДР. Українське ДП "Південмаш" заявило, що інформація, опублікована The New York Times, не відповідає дійсності

Прем'єр В.Гройсман назвав інформацію про причетність до ракетної програми КНДР провокацією проти України.

Президент П.Порошенко заявив, що чекає авторів статті про "продаж" ракетних двигунів КНДР в Україні.

Поділитися

Коментар