Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Будапештський меморандум не дає Україні жодних гарантій - Гербст

Українська
Будапештський меморандум 1994 року, відповідно до якого Україна відмовилась від ядерної зброї, насправді не надавав Україні гарантій захисту її територіального суверенітету з боку підписантів.

Стосовно цього в ході дискусії в аналітичному центрі Atlantic Council (США) погодились провідні експерти-міжнародники, включно із колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом та екс-заступником генсека НАТО Александром Вершбоу, повідомляє “Голос Америки”.

"Немає жодних сумнівів, що Будапештський меморандум не гарантує Україні безпеку. США надали Україні не гарантії, а запевнення", - заявив, зокрема, Гербст.

Він додав, що "іноді юристи та політики, які їх використовують, виявляються надто розумними".

За словами Вершбоу, Будапештський меморандум не містить механізму реалізації і "на жаль для українців не був гарантією безпеки".

Читайте також: Клімкін в ООН: Головна загроза для миру – нехтування міжнародним правом

"Думаю, українці відчувають, що їх "кинули" на 3, чи 4-й за розмірами ядерний арсенал у світі", - додав він.

"У нас немає правових зобов'язань відповідно до Будапештського меморандуму, але думаю, що він створив щонайменше моральне зобов'язання зробити те, що в наших силах, щоб допомогти Україні відновити суверенітет та територіальну цілісність", - сказав Вершбоу.

Екс-заступник генсека НАТО також зазначив, що вважає надання Україні летальних оборонних озброєнь частиною такого "морального" обов'язку.

© 2015-2017 Укрінформ

Поділитися

Коментар