Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Глава МЗС Угорщини обіцяє і далі блокувати засідання Комісії Україна-НАТО

Українська

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв продовжити блокування засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Про це він заявив після зустрічі з головою Товариства угорської культури на Закарпатті і депутатом Верховної ради Василем Брензовичем, повідомляється на сайті МЗС Угорщини.

За його словами, ситуація з блокуванням продовжиться до тих пір поки не будуть врегульовані суперечності навколо закону про освіту.

"Угорщина дотримується свого рішення відмовитись від підтримки українських інтеграційних прагнень, доки продовжує існувати стан справ, який порушує європейські та міжнародні закони та стандарти, ", - сказав Сійярто.

"Угорщина буде продовжувати ветувати скликання  Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони до тих пір, поки ситуація не буде вирішена", - додав він.

Міністр зазначив, що, на його думку, це не двостороння проблема, а міжнародна проблема, і Угорщина відкидає той факт, що такі питання не повинні виноситися на рівень НАТО.

"Угорщина готова до консультацій та укладення домовленостей із Києвом у питанні закону про освіту, але лише у випадку, якщо їхній зміст збігатиметься з інтересами та бажанням угорської меншини на Закарпатті", – наголосив Сійярто.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Однак глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Венеціанської комісії є "абсолютно однозначним", і викладені в ньому пропозиції не можуть тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа "Венеціанки" зрозуміло, що "правильне рішення" - це внесення змін у суперечливу 7 статтю закону "Про освіту."

© 2014 - 2018, Європейська правда

Поділитися

Коментар