Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Польська опозиція: "Історичний" закон призвів до дипломатичної катастрофи

Українська
Закон про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі призвів до “дипломатичної катастрофи”. Відтак, найбільша польська опозиційна партія у парламенті “Громадянська платформа” у вівторок, 20 лютого, подасть до Сейму свій, альтернативний проект закону про ІНП. Про це у Твіттері в неділю написав лідер РО Гжегож Схетина. 

 “Написання закону про ІНП міністром Які (заступник міністра юстиції Патрик Які -ред.) і фатальні тлумачення прем'єра (Матеуша Моравецького - ред.) призвели до дипломатичної катастрофи. Тому, у вівторок, ми подамо проекту змін до цього закону”,- написав Схетина.

Він зазначив, що зараз немає часу на половинчасті кроки, а необхідною є “швидка і солідарна реакція усіх”.

Як повідомлялося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі  <https://www.ukrinform.ua/tag-polsa>Анджей Дуда, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Читайте також: Нетаньяху обурений висловлюванням польського прем'єра про Голокост

Законом, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за заперечення злочинів, скоєних “українськими націоналістами” проти громадян Польщі в роки Другої світової війни. Під час зустрічі в п'ятницю у Варшаві з польським колегою Пьотром Глінським віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що положення закону у такій версії можуть негативно вплинути на українсько-польські відносини й особливо на ситуацію трудових мігрантів з України, які перебувають в Польщі. 

Положення закону викликали також протести в Ізраїлі. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

© 2015-2018 Укрінформ

Поділитися

Коментар