Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Гриневич спростувала слова Сиярто про небажання МОН обговорювати з українськими угорцями закон про освіту

Українська

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич назвала такими, що не відповідають дійсності заяви глави МЗС Угорщини Петера Сіярто про те, що українських угорців нібито не запрошували до обговорення закону про освіту.

"Це неправда, тому що у нас є всі підтвердження про запрошення. Більш того, я знаю, що у деяких з тих, хто повинен був їхати на ці консультації, вже були куплені квитки до Києва, але в останній момент чомусь була змінена ця позиція", - заявила керівник МОН, передає "Укрінформ".

Нагадаємо, 7 лютого заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар за підсумками зустрічі в Ужгороді із заступником міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Модерою повідомив, що Київ і Будапешт досягли порозуміння в мовному питанні.

Однак у МЗС Угорщини наявність яких-небудь домовленостей з Києвом заперечують.

Раніше міністр освіти Лілія Гриневич заявила про готовність врахувати рекомендації Венеціанської комісії та продовжити перехідний період"мовної статті" в новому законі "Про освіту" до 2023 року.

Члени Венеціанської комісії завили, що не поділяють точку зору Угорщини, що навчання для нацменшин має проводитися лише угорською та визнало право України перейти до змішаної системи викладання.

До того ж Угорщина вимагає від України юридичних гарантій, що закон "Про освіту" не впровадять без попереднього досягнення компромісу з угорською громадою щодо суперечливих питань.

Також голова МЗС Угорщини Петер Сіярто наполягав на перегляді Угоди про асоціацію Україна-ЄС, оскільки, на його думку, новий освітній закон порушує її принципи.

Нагадаємо, закон "Про освіту" набув чинності 28 вересня і його норми мають бути запроваджені в школах, починаючи з вересня 2018. Зокрема, згідно з законом, дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу діти навчатимуться державною мовою, а мова національної меншини викладатиметься як окрема дисципліна.

© 1994–2018 «Дзеркало тижня. Україна».

Поділитися

Коментар