Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Парламент Нідерландів скасував закон про референдум, який блокував асоціацію України

Українська

Нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який в 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Про це повідомляє NOS, передає "Європейська правда".

76 депутатів з коаліційних фракцій проголосували за законопроект, який регулює скасування чинного закону. Законопроект подала міністр внутрішніх справ Кайса Оллонгрен. Проти проголосували 69 опозиційних депутатів.

В ході дебатів стало зрозуміло, що жодна з опозиційних партій не згодна з тим, як уряд хоче позбутися закону про референдум.

Кілька опозиційних партій заявили, що спочатку хотіли побачити альтернативу, і вони не розуміють, чому Оллонгрен не дочекалася оцінки консультативного референдуму.

Через кілька тижнів закон про скасування буде розглянуто в Сенаті (верхня палата парламенту). Тут теж урядові партії мають сильну більшість.

З липня 2015 року громадяни Нідерландів мають право вимагати проведення консультативного референдуму щодо будь-яких ухвалених законів, якщо на підтримку плебісциту буде зібрано 300 тисяч підписів.

Через тиждень після набуття чинності нового закону про референдум Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Впродовж трьох місяців нідерландці зібрали необхідну кількість підписів для проведення референдуму щодо Угоди з Україною.

Референдум у Нідерландах відбувся 6 квітня 2016 року. 61% тих, хто взяли участь у референдумі, проголосували проти Угоди.

Незважаючи на консультативний статус, уряд не захотів йти проти волі виборців, які проголосували проти ратифікації. У підсумку в грудні 2016 року було прийнято додаткове рішення з 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Вони не змінили угоду, а лише підтвердили ті норми, які вже були в її тексті.

30 травня 2017 року Сенат Нідерландів остаточно проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

©2000-2018, Українська правда

Поділитися

Коментар