Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Україна піде до суду ООН із позовом про фінансування Росією тероризму

Українська
Україна 12 червня передасть до Міжнародного суду ООН меморандум щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Про це написала заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Facebook.

“Перевезення 53 зенітно-ракетною бригадою Збройних Сил Російської Федерації Буку, з якого і було збито літак МН 17, є прямим доказом постачання Росією зброї, яка була використана для збиття цивільного літака. Це становить порушення Монреальської конвенції 1971 року та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Саме це ми доведемо і обгрунтуємо в своєму меморандумі, який подамо до Міжнародного Суду ООН вже 12 червня”, - сказала вона.

Зеркаль нагадала, що Росія скористалась своїм правом вето в Раді Безпеки ООН в 2015 році і заблокувала створення трибуналу з розслідування обставин збиття літака рейсу MH17.

Проте, за її словами, минулого року було прийнято рішення про те, що кримінальну справу щодо осіб, які причетні до збиття літака МН 17 буде розглядати суд Королівства Нідерландів й Україною укладено відповідну угоду з Нідерландами.

Заступник міністра також підкреслила, що спільна слідча група “блискуче” проводить надскладне розслідування, не маючи доступу до місця вчинення злочину та можливості опитувати велику частину свідків.

“Врешті-решт, виконавці, співучасники та замовники вчинення злочину опиняться перед кримінальним судом в Королівстві Нідерландів. Одночасно, ми продовжуємо свою роботу щодо притягнення Росії як країни до міжнародно-правової відповідальності за цей злочин”, - наголосила Зеркаль.

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року Міжнародна спільна слідча група (JIT) з розслідування катастрофи пасажирського літака рейсу MH17 оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу БУК 9M38, запущеною із контрольованої бойовиками території.

JIT складається з поліцейських і судових органів Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

У четвер, 24 травня голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів Вільберт Поллісен проінформував, що MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом (ЗРК) “Бук”, який належить до 53 зенітно-ракетної бригади ППО з Курська, що є частиною ЗС Росії.

© 2015-2018 Укрінформ

Поділитися

Коментар