Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Глави МЗС G7 вимагають притягти Росію до відповідальності за МН17

Українська
Глави МЗС країн-членів G7 рішуче засуджують збиття пасажирського літака рейсу МН17 та вимагають притягти Росію до відповідальності за її роль у цьому

Про це йдеться у заяві, поширеній МЗС Канади, яка нині головує у Великій сімці.

“Ми, глави МЗС G7, єдині у підтримці Австралії та Голландії, які закликають Росію відповісти за її роль у цьому інциденті та сповна співпрацювати із слідством, аби встановити правду та досягти справедливості для жертв МН17”, - наголошується у документі.

Міністри G7 також підтримали висновки Міжнародної слідчої групи щодо катастрофи літака й нагадали про резолюцію Радбезу ООН 2166, яка вимагає від усіх держав співпрацювати зі слідством. “Ми повністю підтримуємо роботу Міжнародної слідчої групи, очолюваної Голландією, Австралією, Бельгією, Малайзією та Україною. Висновки групи стосовно ролі Росії у збитті МН17 є переконливими, значними та дуже тривожними”, - зауважили дипломати.

Згідно із текстом заяви, “у заснованому на правилах міжнародному порядку, відповідальні за такі неприйнятні дії, як запуск ракети БУК російського походження, що збила цивільний літак, мають бути притягнені до відповідальності”. “З огляду на це, ми закликаємо Росію негайно почати доброчесну співпрацю із Нідерландами та Австралією, аби відповісти на усі запитання стосовно можливого порушення міжнародного законодавства”, - зазначається у документі.

У заяві також висловлюється глибоке співчуття родичам загиблих. “Ми єдиним фронтом виступаємо проти безкарності тих, хто брав участь у агресивних діях, що загрожують заснованому на правилах міжнародному порядку, будь-де, будь-коли, за будь-яких умов”, - підсумували глави МЗС G7.

Читайте також: Трагедія МН17: Рада ратифікувала угоду між Україною та Нідерландами

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року JIT оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу БУК 9M38, запущеною із контрольованої бойовиками території.

JIT складається з поліцейських і судових органів Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

© 2015-2018 Укрінформ

Поділитися

Коментар