Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Лідери більшості українських партій не вірять в ефективність Мінських домовленостей

Українська

Лідери більшості провідних українських партій не вірять в ефективність Мінських домовленостей (МД) для вирішення конфлікту на Донбасі. Про це свідчать результати анкетування, проведеного ZN.UA серед політичних команд, які мають шанси потрапити до Верховної Ради на чергових виборах, пише 1NEWS, посилаючись на ГОРДОН.

В опитуванні взяли безпосередню участь Блок Петра Порошенка (БПП) “Солідарність”, “Громадянська позиція”, “ДемАльянс”, “Національний корпус”, “Наш край”, Опозиційний блок, “Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Свобода” і “Сила людей”.

“Тільки дві партії – БПП (прогнозовано) і “Сила людей” (дещо несподівано) назвали Мінські домовленості “безальтернативною умовою відновлення територіальної цілісності”. Опоблок висловився за корекцію домовленостей, укладених у білоруській столиці. “Громадянська позиція”, “Самопоміч” і “Свобода” наполягають на скасуванні МД через їх неефективність та невідповідність Конституції”, – пише видання.

ZN.UA зазначає, що на відновленні територіальної цілісності винятково на основі Конституції й українського законодавства наполягають “Свобода”, “ДемАльянс” та “Наш край”.

Видання підкреслює, що критично до Мінських угод ставилися і партії, які не увійшли до числа дев’яти анкетованих – “Народний фронт”, “Батьківщина” і Радикальна партія.

“У думках наших респондентів прозирає чітке бажання демонтувати “несучі”, на яких тримається конструкція Мінського протоколу”, – зазначили автори дослідження.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією і проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Відтоді урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об’єднаних сил.

Мінські угоди, які регламентують вирішення конфлікту на Донбасі, підписали в лютому 2015 року. Вони передбачають припинення вогню, відведення важкої техніки від лінії зіткнення, звільнення всіх заручників, а також відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у Донецькій і Луганській областях. Жодного пункту угод повністю поки не виконано.

© Copyright 1news.com.ua

Поділитися

Коментар