Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кримська декларація

Українська

               Державний секретар США Майкл Помпео оприлюднив заяву із описом офіційної політики США щодо відновлення територіальної цілісності України. (https://www.eurointegration.com.ua/news/2018/07/25/7084812/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=331&tqid=nP22aCV1E )

         Новиною став офіційно проведений зв’язок між політикою щодо Криму та невизнанням анексії балтійських держав з боку СРСР.

         США дійсно не визнавали окупацію і силове приєднання країн Балтії (Литва, Естонія і Латвія) до СРСР з 1940 року аж до 1991. Протягом цих років у Вашингтоні, попри неодноразові політичні протести радянської влади, перебували посольства балтійських країн. Але така ситуація не перешкоджала підтриманняю між США і СРСР різноманітних відносин - політичних, економічних, наукових, культурних, спортивних і навіть військово-технічних (згадайте хоча б про ленд-ліз, без якого, за словами А.І. Мікояна, СРСР би рухнув ще наприкінці 1941 року).

         Післявоєнні авантюри СРСР у Європі (Польща і Угорщина у 1956 році, Чехословаччина у 1968, Афганістан у 1979), "нової" Росії – у Грузії в 2008 і в Україні у 2014 - викликали лише негативну політичну реакцію з боку США. Правда, події 2014 року викликали нову її складову - економічні санкції, з якими, як на мене, Росія успішно справляється. Тому опублікована "Кримська декларація" є черговим політико-популістським кроком з боку США, який колишній СРСР вже переживав (і пережив) протягом цілого півстоліття (!!!) - у 1940-1991 рр.

         З боку США сьогодні потрібні рішучі консолідовані з Європейським Союзом ДІЇ, спрямовані проти брутальної політики Росії на міжнародній арені. Як свідчить історія, умиротворення агресора деклараціями і заявами до добра не призводить.

Ігор Турянський,

Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар