Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Денонсація договору про Азовське море перебуває на розгляді - МЗС

Українська
Питання щодо денонсації Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки на розгляді.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у середу під час засідання Комітету Верховної Ради у закордонних справах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародний суд ООН розглядає позови України до Російської Федерації стосовно спонсорування тероризму і стосовно дискримінації в Криму. Також пішло звернення України стосовно порушення Росією Конвенції по міжнародному праву, яке в тому числі стосується порушення прав по Азову і щодо побудови Керченського мосту. Оскільки зараз тривають процедури подання та узгодження процесуальних нюансів, наразі питання про денонсацію Договору про Азовське море перебуває на розгляді", - зазначив Боднар.

Водночас він підкреслив, що цей Договір поки юридично не вичерпав свій потенціал у судових процесах. У випадку його денонсації Україною в односторонньому порядку, за його словами, немає гарантій, що це визнає російська сторона.

"Для нас важливо продовжити процес виходу з договорів, які для нас неважливі. Але Договір 2003 року зараз не вичерпав повністю свій потенціал. Якщо в односторонньому порядку денонсуємо Договір, це не означає, що денонсацію визнає російська сторона. Як було з договорами про розміщення Чорноморського флоту. Російська сторона відмовилася від них. А ми вважаємо їх чинними", - пояснив урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Відповідний законопроект зареєстрований 3 грудня під номером 0206. У ньому глава держави пропонує припинити дію відповідного договору з 1 квітня 2019 року.

Читайте також: Комітет Ради підтримав припинення "дружби з РФ"

Прикордонні кораблі Російської Федерації 23 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські військові обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

© 2015-2018 Укрінформ

Поділитися

Коментар