Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Вступив в силу закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу з РФ

Українська
Закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією вступив в силу 12 грудня.
Народні депутати України 6 грудня 2018 року схвалили припинення дії даного договору, а 11 грудня він був опублікований в газеті "Голос України".
Як зазначається в законі, припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ звільняє Україну від будь-якого зобов'язання по його виконанню і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання Договору до припинення його дії відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.
У законі зазначається, що, здійснивши збройну агресію проти України, РФ порушила Договір про дружбу, співробітництво і партнерство.
Великий договір між Україною і Російською Федерацією був підписаний 31 травня 1997 року Києві строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).
Згідно з угодою, її дія автоматично продовжувалось на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду. Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилося на наступний десятирічний період.
Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.
 
© 1992-2018, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар