Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Берлін проти санкцій щодо Nord Stream 2 - глава МЗС ФРН

Українська
Берлін вважає неправильним введення санкцій щодо проекту газопроводу Nord Stream 2, заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.
"Nord Stream 2 не втілює особливого німецько-російського шляху. Ми говоримо це і критикам проекту - як в Європі, так і у Вашингтоні", - йдеться в тексті виступу Х.Мааса в четвер на новорічному прийомі Східного комітету німецької економіки в Берліні, наявному в розпорядженні "Інтерфаксу".
За його словами, в минулому році президент РФ Володимир Путін запевнив, що газовий транзит через Україну і після побудови газопроводу буде продовжений.
"Ми підтримуємо переговори, які Єврокомісія веде на цій основі з Росією і Україною. Приймати односторонні санкції відносно Nord Stream 2 - це в будь-якому випадку неправильний шлях. Я чітко сказав це Майку Помпео (держсекретареві США)", - зазначив міністр.
Санкції, вважає Х.Маас, це не самоціль, вони мають сенс тільки тоді, коли прив'язані до певних вимог - як у випадку з санкціями, накладеними на Росію Євросоюзом. "У випадку американських санкцій відносно Росії це, на жаль, не так", - підкреслив він.
Глави МЗС ФРН зазначив, що основою нової східноєвропейської політики ЄС залишаються відносини з Росією. "Основою нової європейської східної політики, звичайно, є відносини з Росією", - сказав глава німецької дипломатії.
За словами міністра, так було історично і залишається таким з багатьох причин. "Це визначено географією. Це визначено нашими спільними інтересами в сфері європейської безпеки. Це визначено тісними зв'язками між німцями і росіянами", - вказав Х.Маас.
Він також повідомив про плани незабаром відвідати Росію.
"Найближчим часом я знову поїду в Росію, щоб шукати прямого діалогу. А також для того, щоб виступити за економічні реформи в Росії, які вважаю необхідними", - йдеться в тексті його виступу.
"Нам потрібно по можливості тісне, довірливе співробітництво з Росією - це повинно бути і метою європейської східної політики. Щоб цього домогтися, нам потрібен справжній, чесний діалог. І чіткі принципи", - сказав міністр.
При цьому країнам Євросоюзу, вважає Х.Маас, потрібні спільні погляди на формування політики щодо Східної Європи. "Всередині ЄС нам потрібна культура загальних, злагоджених дій в сфері східної політики", - сказав він.
У теперішній же час в ЄС є лише "мінімальний консенсус" в цій сфері. "Ми повинні це подолати", - упевнений міністр. 
 
© 1992-2019, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар