Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Берлін про моніторинг Керченської протоки: ми просунулися не так далеко

Українська

Для запровадження моніторингу у Керченській протоці свою згоду повинні дати як українська, так і російська сторони – проте наразі прогрес у цьому питанні просунувся недалеко.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас на спільній прес-конференції з українським колегою Павлом Клімкіним у Києві.

Маас прибув до української столиці відразу після візиту до Москви, де говорив про Україну з головою МЗС Росії Сергеєм Лавровим.

"Всі сторони повинні дати свою згоду (на запровадження моніторингової місії – ред.). Це відкритий процес. Павло вже порушив деякі пункти, важливі для України. У російської сторони теж є деякі питання, які мають значення. Тобто ми ще не так далеко просунулися, наче ця місія вже існує", - сказав німецький міністр.

Маас не став детально описувати мандат місії, оскільки, за його словами, "все буде залежати від подальших переговорів".

Маас підкреслив, що Берлін стурбований ситуацією в Азовському морі.

"У Москві я сьогодні ще раз це підкреслив у переговорах з представниками Росії. Я чітко дав зрозуміти, чого ми очікуємо. Росія повинна забезпечити вільний прохід Керченською протокою. Ми чуємо, що це вже сталося. І хочемо, щоб це було забезпечено на тривалій основі. Криза, яка була в листопаді, в такому вигляді не повинна повторитися", - підкреслив німецький міністр.

Маас додав, що у Москві вимагав звільнення всіх полонених українських моряків, а також інших українських політв’язнів, які незаконно утримує російська влада.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців у Керченську протоку.

© 2014 - 2019, Європейська правда

Поділитися

Коментар