Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ прийняв резолюцію по Криму

Українська

Київ. 5 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Комітет Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі (ПА ОБСЄ) на сесії в Тбілісі (Грузія) ухвалив резолюцію, яка засуджує анексію Росією українського Криму, повідомив в понеділок портал "Крим.Реаліі".

"Парламентська асамблея ОБСЄ настійно закликає Російську Федерацію покласти край агресії проти України і повністю виконувати свої зобов'язання, що випливають з Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, а також інших норм і принципів міжнародного права, в тому числі, принципів і зобов'язань в рамках ОБСЄ", - йдеться в документі, опублікованому на офіційному сайті ПА ОБСЄ.

Резолюція, внесена на розгляд Парламентської асамблеї ОБСЄ українськими представниками, носить назву "Про порушення прав людини і основних свобод в Криму, порушення прав кримськотатарського населення".

В оприлюдненому проекті резолюції міститься заклик до держав-учасників утримуватися від будь-яких дій або контактів, які прямо або побічно можуть мати на увазі визнання зміни статусу Автономної республіки Крим та міста Севастополя як невід'ємної частини України.

У документі також засуджуються репресивні заходи з боку "de facto влади" проти Меджлісу кримськотатарського народу і його керівників, а також жорсткі обмеження свободи мирних зібрань, що поширюються, в тому числі, і на традиційні заходи, приурочені до річниці депортації кримських татар.

Як наголошується в документі, ПА ОБСЄ засуджує серйозні обмеження свободи ЗМІ та свободи думки в Криму, а також висловлює стурбованість у зв'язку зі зникненням можливості отримання освіти українською мовою.

У проекті резолюції також міститься заклик до Російської Федерації "невідкладно і беззастережно" звільнити політв'язнів-кримчан, "які були незаконно затримані або ув'язнені за сфабрикованими звинуваченнями de facto влади в окупованому Криму".

Раніше, російська делегація раніше відмовилася брати участь в обговоренні проекту резолюції.

Сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ проходить в Тбілісі з 1 по 5 липня.

© 1992-2016, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар