Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Зеленський на зустрічі з колишніми в'язнями Аушвіца підкреслив, що міжнародне співтовариство має не допускати проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму

Українська
Президент України Володимир Зеленський в перший день робочого візиту до Польщі взяв участь у вечері з нагоди 75-ї річниці визволення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, де були присутні колишні в'язні табору і їх сім'ї.
"Мабуть, людство ще не придумало слів, які могли б описати незламність і силу вашого духу", - сказав він в'язням концтабору, які пережили Голокост, повідомляє прес-служба глави української держави.
Зеленський зазначив, що спогади в'язнів Аушвіца, багато з яких видані в книгах, дуже складно читати, оскільки неможливо при цьому стримати сльози.
"Більшість цих спогадів об'єднує заклик: "Не можна мовчати!" Про це треба говорити! Молоде покоління повинно знати ці історії, знати про жахи Голокосту. Щоб на цій планеті ніколи нічого подібного не допустити знову, - заявив він.
За словами президента, навіть для прочитання мемуарів в'язнів Аушвіца потрібно мати силу. Тому важко уявити, яку силу треба мати, щоб витримати жахи концтабору.
"Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні і дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають самим темним періодом в історії людства. І ви - промені сонця, які перемогли тьму", - підкреслив він.
Зеленський зазначив, що спогади в'язнів Аушвіца наповнені болем, смутком і страхом, але одночасно боротьбою, витримкою, надією і неосяжної людською мудрістю, адже в них проглядається заклик викорінити ненависть як найбільший руйнівник людської цивілізації.
"Я впевнений, що сьогодні це - завдання номер один для кожного світового лідера. Міжнародна спільнота повинна об'єднатися і не допустити будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму. Повинно стояти на сторожі гуманізму, толерантності та свободи. Зупинити зло, перш ніж воно стане небезпечним для людства"- підкреслив він.
Президент України також вказав, що Голокост - це жахлива трагедія єврейського народу і трагічний урок для всього людства, закликав пам'ятати цю сторінку історії і ніколи не допустити її повторення.
"Це наш борг перед пам'яттю мільйонів безневинних жертв, мільйонів євреїв. Це наш борг перед усіма майбутніми поколіннями", - сказав він.
Окремо Зеленський зазначив Праведників народів світу, що не були байдужими і ризикували власним життям для порятунку євреїв. "Я пишаюся тим, що понад 2,5 тисячі українців удостоєні цього високого звання", - підкреслив він.
 
© 1992-2020, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар