Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

«В ОСОБІ ТЕРЕЗИ МЕЙ ВЕЛИКОБРИТАНІЯ МАТИМЕ ДУЖЕ МІЦНОГО ПРЕМ’ЄРА»

Українська

 

Володимир ХАНДОГIЙ, президент Громадської організації «Українська асоціація зовнішньої політики», екс-посол у Великобританії:

— Я більш ніж переконаний у тому, що за прем’єрства Мей позиція Великобританії залишиться незмінною. Вона сильний політик і завжди вирізнялась у кабінеті Кемерона як доволі сильна фігура, нагадуючи своєю позицією Маргарет Тетчер. Вона мала досить високу популярність як в уряді, так і в суспільстві. В особі Терези Мей Великобританія матиме дуже міцного прем’єра.

Що стосується традиційно підтримки Великобританією євроатлантичних прагнень України. Я не можу на сто відсотків гарантувати, оскільки багато залежить від політичної кон’юнктури і від того, як Україна буде себе показувати, але позиція Британії на підтримку України, передусім, у НАТО буде зберігатися. А ось говорити про підтримку в Європейському Союзі, безумовно, вже не доводиться. Хоча свого часу ця позиція була більше наближеною до наших інтересів. Але все одно за лаштунками вона також буде підтримувати наші прагнення до європейської інтеграції. Я в цьому не сумніваюсь.+

Ставлення Великобританії до Російської Федерації також не зазнає змін. Загалом ключовою позицією британської політики є послідовність. Я не бачу якихось розвитку подій, що могло б змінити на загал негативне ставлення Великобританії до політики Росії. І ця позиція обтяжена особистими факторами, зокрема процесами, які відбуваються на британському небосхилі, щодо історії з Літвіненко, Березовським і постійні скандали, які стосуються розвідувальної діяльності. Я думаю, що Британія буде продовжувати, принаймні на цьому етапі, зберігати таку стриману політику у відносинах з Росією.

Що стосується трансатлантичної єдності, в основі якої лежать відносини між США, Британією та Європою. Якщо говорити про НАТО, то тут я не бачу ніяких загроз, ризиків, що така єдність буде порушена.

Микола СІРУК, «День»
Рубрика: 
Газета: 

Поділитися

Коментар