Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Україна відмовилася брати участь у спільній з Польщею парламентській асамблеї

Українська

Засідання мало відбутися 16-17 липня у Львові

Україна відмовилася від спільного засідання представників польського та українського парламентів, який повинен був відбутися в ці вихідні у Львові. Про це повідомляє Kresy.pl з посиланням на представника групи парламентської делегації в парламентській асамблеї Польщі та України Ельжбету Борівська.

Офіційна причина відмови не відома. ЗМІ вважають, що рішення політиків пов'язане з резолюцією польського сенату, яка визнала "Волинську різанину" 1943 року геноцидом з боку українських націоналістів.

Нагадаємо, 7 липня Сенат Польщі ухвалив постанову щодо Волинської трагедії, яким закликав Сейм встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Республіки Польща. Очікується, що нижня палата польського парламенту розгляне це питання 19 липня.

Також в Раду внесли два проекти заяви щодо прийняття Сенатом Польщі постанови про Волинську трагедію.

Довідка. Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, які здійснювалися Українською Повстанською Армію (УПА) і польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафти і радянських партизан в 1943-1944 роках, під час Другої світової війни, на Волині, Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині.

Кількість жертв тих трагічних подій, яке називають дослідники, дуже варіюється. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинуло, щонайменше, 35 тисяч осіб (головним чином – польські селяни), з яких 18 тисяч – з встановленими прізвищами, а з українського боку – до декількох тисяч чоловік. Деякі польські історики заявляють, що насправді кількість загиблих поляків у два-три рази більша. У той же час кількість загиблих українців на всіх територіях українсько-польського конфлікту, включаючи Волинь, за деякими підрахунками сягає 21-24 тис. осіб.

© 2012 ЧАО "Сегодня Мультимедиа"

Поділитися

Коментар