Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Призначення посла любить тишу

Українська

Як відомо, у світовій дипломатичній практиці не прийнято оприлюднювати ім’я нового посла до отримання агреману, тобто офіційної згоди країни перебування на призначення. Відтак, коли Україна оголосила Вадима Пристайка майбутнім послом у Великій Британії, було нібито зрозуміло, що процедуру отримання агреману завершено. Але пройшов майже місяць - указу про призначення немає. У ЗМІ від влади лунають невиразні меседжі щодо триваючого погодження з британською стороною. Виникає питання, навіщо було передчасно, зокрема, й на найвищому рівні, називати конкретну країну, ставлячи і дипломата, і державу призначення у двозначне становище. Можливо, якщо вже так хотілося переконати суспільство, що В.Пристайка не просто так звільняють з посади віце-прем’єра, логічніше було б заявити про його майбутнє призначення послом ”в одну з провідних країн”. На жаль, нашим посадовцям досі ніхто не пояснив, що делікатна та непроста процедура призначення послів любить тишу і не повинна до певного моменту анонсуватись. Тим більше, що Україна вже має певний позитивний досвід, коли у 2016р. Росія спробувала нахрапом впихнути нам посла М.Бабича, але отримала відлуп у вигляді відмови в агремані.

Сподіваюсь, що агреман В.Пристайко невдовзі отримає (а може вже й отримав?), я йому щиро цього бажаю. У Великій Британії він буде прекрасним послом, адже є одним з провідних українських дипломатів. Але вітчизняній владі, яка звикла працювати в турборежимі, не варто цей режим розповсюджувати на таку делікатну сферу, як дипломатичні відносини.
До речі, пригадав, що американці нещодавно теж передчасно оголосили прізвище майбутнього посла в Україні. Але різниця полягає в тому, що міністр Дмитро Кулеба того ж дня на радощах публічно привітав приїзд посла К.Дейтона до Києва, фактично упередивши офіційну процедуру. На жаль, В.Пристайко такого неформального публічного сигналу, наскільки відомо, поки що з Лондона не отримував.

Олександр Купчишин

Віце-президент Української асоціації зовнішньої політики,

Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар