Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

МЗС України висловило протест через нові затримання в окупованому Криму

Українська
Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговим рейдом незаконних обшуків і затримань у тимчасово окупованому Криму, який відбувся 3 та 4 вересня.

Відповідний коментар оприлюднено на сайті МЗС, передає Укрінформ.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що за наявною інформацією, вранці 3 вересня був затриманий Ельдар Одаманов, вночі 4 вересня - Азіз Ахтемов, Асан Ахметов та Шевкет Усеїнов. Вранці 4 вересня після обшуків був затриманий заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

"Розглядаємо цей каральний рейд проти керівників Меджлісу як покарання за участь в установчому саміті Кримської платформи 23 серпня, а також чергові репресії Російської Федерації, спрямовані на залякування представників кримськотатарського народу та витіснення його з тимчасово окупованого півострова", - заявили в МЗС.

У зверненні наголошується, що Російська Федерація як держава-окупант відповідно до норм міжнародного права зобов’язана негайно припинити політичні репресії проти місцевого населення тимчасово окупованого нею Кримського півострова. РФ також мусить виконати у повній мірі положення резолюцій ГА ООН 68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» 2016-2020 рр. та Наказу Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте також: Чубаров - про реакцію Лаврова на Кримську платформу: Росія в розпачі 

"Вимагаємо від Росії негайно звільнити затриманих п’ятьох осіб, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити такі протиправні дії держави-окупанта, посилити тиск на РФ задля припинення нею грубих порушень прав людини на території тимчасово окупованої нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, продовжити активний захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема у межах Кримської платформи", - заявили в МЗС.

Як повідомлялося, 4 вересня у с.Первомайське в окупованому Криму в помешканні заступника голови Меджлісу кримськотатарского народу Нарімана Джеляла російські силовики провели обшуки, після чого його вивезли до "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополь". Крім того, 3 і 4 вересня після обшуків зникли кримські татари Ельдар Одаманов та Азіз Ахтемов. Їхнє місцезнаходження досі невідоме.

© 2015-2021 Укрінформ

Поділитися

Коментар