Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Що повинна здійснити українська дипломатія у цей переломний період нашої історії

Українська
Побутує класичний вислів, що коли розмовляють гармати, дипломати мовчать. Сьогодні не така ситуація, щоб мовчати. Повинні бути мобілізовані усі ресурси, щоб перемогти у цій неправедній війні, розв’язаній божевільними російськими політиками проти України. У тому числі й інтелектуальний ресурс, яким володіє Українська асоціація зовнішньої політики. У відповідь на наше звернення, від членів УАЗП, надзвичайних і повноважних послів з унікальним досвідом роботи з відстоювання національних інтересів України на міжнародній арені, почали надходити пропозиції, фахові думки щодо нагальних кроків, які повинна здійснити українська дипломатія у цей переломний період нашої історії. Сподіваємося, що вони будуть почуті і враховані приприйнятті відповідних рішень.
Асоціація розміщує матеріали своїх членів з розумінням, що вони, звісно, залишаються особистою позицією авторів, і запрошує фахівців до активної співпраці.

Сьогодні слово має перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині, екс-заступник міністра закордонних справ України, доктор політичних наук, професор Дмитро Ткач.

«Нагальні кроки української дипломатії, необхідних для політичного врегулювання
1. Уже сьогодні потрібно готуватися до звернень у міжнародні суди, щодо порушень прав людини російськими окупантами, інших злочинів які здійснила РФ під час війни в Україні. Для цього потрібно створити спеціальний державний орган в Україні, який буде забезпечувати звернення у відповідні міжнародні суди та запропонувати його очолити Володимиру Андрійовичу Василенко, який має багатий досвід у цій царині.
1. Треба пам’ятати, що на другий день після підписання Будапештського меморандуму до нього приєднався і Китай. Потрібно невідкладно організувати телефонні переговори Президента України В. Зеленського з Генеральним секретарем Компартії Китаю Сі Цзіньпіном та нагадати йому про взяті КНР зобов’язання. Попросити надати допомогу у припинені війни.
2. Ініціювати звернення Президента України В. Зеленського до провідних організацій української діаспори світу та до українців за кордоном з проханням надання допомоги нашій державі у війні з Росією. Це може бути і фінансова, і гуманітарна підтримка. І, можливо, хтось із них захоче боронити Україну в лавах її війська.
3. МЗС України повинно кожний день інформувати наші дипломатичні установи про ситуацію на фронті. Наші посли, у свою чергу, повинні відвідувати МЗС країни перебування і на як найвищому рівні інформувати керівництво країни перебування про стан справ та передавати пам’ятні записки.
4. Ініціювати звернення Президента України В. Зеленського до керівників національних суб’єктів РФ із закликів не посилати своїх синів на війну з Україною. Нагадати, як за часів СРСР саме наша країна і українці конкретно допомагали цим республікам. Щодо конкретики то до її пошуку потрібно залучити українських науковців.
5. Ініціювати звернення Президента України В. Зеленського до українців, які проживають в Росії. Попросити їх влаштовувати акції громадянської непокори, мітинги та інші масові заходи проти війни.
6. МЗС дати завдання керівникам дипломатичних установ України закордоном знайти серед знаних та шанованих у світі громадян країни перебування, які б виступили з засудженням агресивної політики Росії
Д.Ткач, 28.02.2022»

Поділитися

Коментар