Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Рада з прав людини ООН проголосувала за розслідування ймовірних порушень РФ прав людини в Україні

Українська

Рада з прав людини (РПЛ) ООН у четвер більшістю голосів підтримала резолюцію про розслідування ймовірних порушень Росією прав людини в Україні.

"Резолюцію прийнято", - оголосив голова РПЛ ООН Федеріко Вільєгас.

33 країни-учасниці РПЛ ООН проголосували за розслідування, 12 утрималися, Китай та Еритрея виступили проти.

Як повідомляється на сайті ООН, у резолюції Рада підтвердила свою вимогу про негайне припинення воєнних дій проти України та просила Незалежну міжнародну комісію провести розслідування подій у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях наприкінці лютого та березні 2022 р., включно з їх гендерним аспектом, з метою притягнення до відповідальності винних.

Рада також закликала РФ безперешкодно надавати співробітникам міжнародних правозахисних і гуманітарних організацій, включно зі спеціалізованими агенціями ООН, невідкладний, необмежений та безпечний доступ до осіб, перевезених із порушених війною районів України в РФ або раніше окуповані РФ території, та передати відповідним сторонам вичерпне їх місцеперебування.

У дискусії виступили представники Грузії, Ізраїлю, Естонії, Словаччини, Бельгії та Ірану, Комісії Верховної Ради з прав людини, а також низки неурядових організацій, включно з Всесвітньою організацією проти катувань, Amnesty International, Міжнародною федерацією Ліги прав людини, Human Rights Watch та іншими.

У ході дискусії спікери торкнулися, зокрема, важливості забезпечення відповідальності за всі порушення та зловживання в Україні.

"Дії Росії є порушенням міжнародного права, рівнозначні воєнним злочинам і злочинам проти людяності, і вона буде притягнута до відповідальності. Своєю агресією Росія розпочала трагедію, яка постійно наростала і суперечила принципам, на яких була заснована Організація Об'єднаних Націй. Безкарності бути не може, і з цього боку Рада грає вирішальну роль", - йдеться в тексті резолюції.

Також у документі наголошується, що війна підживлювалася посиленою формою дезінформації, в якій причиною вторгнення називався хтось ще, крім РФ, і "це слід відкидати та боротися з цим".

У резолюції також наголошується на заклопотаності блокадою українських портів на Чорному морі в контексті продовольчої та енергетичної безпеки.

"Під час війни безпека журналістів і працівників ЗМІ мала першорядне значення, і РФ чинила огидні напади на журналістів, які документували її злочини проти міжнародного права, зокрема застосовуючи тортури і жорстоке, нелюдське та принижувальне гідність, викрадення людей та вбивства. Принаймні є 10 повідомлень про вбивства журналістів із початку війни. Викрадення та вбивства журналістів є воєнними злочинами і мають бути ретельно розслідувані з метою притягнення винних до відповідальності", - йдеться в документі.

СПЛ також зазначає, що правозахисники та журналісти, які розслідують злочини та порушення прав людини в Україні, потребували гарантування їх безпеки поряд із іншими особливо вразливими групами. "Так само російські репресії в окупованому Криму здійснювалися з довільними арештами, тортурами, політично мотивованими кримінальними вироками, насильницькими зникненнями та іншими грубими порушеннями прав людини", - наголошується в резолюції.

Росію виключили із РПЛ після ухвалення резолюції про призупинення її членства на спеціальній сесії Генасамблеї 7 квітня, присвяченій ситуації в Україні. В ООН зазначили, що Росія зберігає місце у раді, але позбавлена права голосу та виступів.

© 1992-2022, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар