Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Черговий безвіз:Канада - "ні", Сент-Кітс і Невіс - "так"!

Українська

          Підписання Україною угоди про безвізовий режим з Сент-Кіттс і Невіс стало однією з топових новин тижня, посівши провідне місце на багатьох телеканалах і новинних сайтах. Анонсована як значний успіх вітчизняної дипломатії, подія затьмарила навіть об’єктивно набагато більш знакову новину про відмову Канади надати Україні безвізовий режим. З такими пріоритетами Україна й надалі може покращувати статистику країн з безвізом, адже в резерві є ще такі держави-члени ООН, як Вануату, Палау, Сен Люсія, Тувалу, Науру, Тонга, Кірибаті тощо. 
          Безумовно, розширювати географію країн з безвізовим режимом, зокрема, за рахунок малих держав, Україні потрібно. По великому рахунку, такий алгоритм поведінки властивий демократіям, які функціонують на принципах відкритості. Та й держави на міжнародній арені усі рівні, голос Сент-Кіттс і Невіс важить в ООН рівно стільки ж, скільки голос США чи Німеччини. Просто безвізовий діалог з невеликими, і будемо відвертими, малозначущими для України державами треба вести рутинно, без зайвого пафосу та гучних піар-супроводів. Нашим дипломатам варто було б запровадити такий формат спілкування з суспільством, коли б за реляціями про перемоги і прориви на другорядних майданчиках, не стирчали вуха невдач і поразок на ключових напрямках. 
          І тим більше щоб ніхто не подумав, що рапортуючи про високий загальний відсоток країн з безвізовим режимом, МЗС готує собі своєрідну “подушку безпеки” на випадок чергового відтермінування довгоочікуваного для українців безвізового режиму з ЄС.

 
Олександр Купчишин
віце - президент Української асоціації зовнішньої політики
Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар