Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Гутерреш - після розмови з Путіним: Я б збрехав, якби сказав, що війна скоро скінчиться

Українська
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який провів у середу телефонну розмову з президентом РФ Путіним, вважає, що до закінчення війни в Україні ще далеко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку. 

«Я вважаю, що мир необхідний - мир відповідно до Статуту ООН і міжнародного права. Але я збрехав би, якби сказав, що, сподіваюся, це станеться незабаром», - сказав генсек журналістам.

Він розповів, що розмовляв у середу з Путіним про експорт українського зерна, висловивши сподівання, що угода, укладена 22 липня Україною, Туреччиною та Росією за посередництва ООН на 120 днів, буде збережена. При цьому Гутерреш висловив бажання, аби вона стосувалася також експорту російського аміаку.

За його словами, усунення перешкод, «які все ще існують щодо експорту російських добрив, є абсолютно необхідним». Генсек ООН зазначив, що ведуться переговори про можливість експорту аміаку з РФ через Чорне море. 

Читайте також: Кулеба – про експорт російського аміаку через Україну: Будемо розбиратися в деталях ініціативи ООН

«Ми ризикуємо отримати кризу на ринку добрив. Ми маємо новини з різних куточків світу, де посівні площі набагато менші, ніж у попередньому циклі, а це означає, що ризикуємо мати у 2022 році реальну нестачу продовольства», - пояснив Гутерреш. 

Крім того, у розмові з Путіним він порушив питання розслідування вибуху в Оленівській в‘язниці, внаслідок якого загинули понад пів сотні українських полонених. Гутерреш нагадав, що ООН ухвалила спрямувати місію для встановлення фактів, пов‘язаних з цією трагедією. Генсек зауважив, що відповідно до обіцянок Путіна, Росія не чинитиме місії жодних перешкод. 

Він висловив сподівання, що всіх військовополонених обміняють.

Читайте також: Лубінець розповів, що не так зі складом місії ООН в Оленівку

Також Гутерреш обговорив з Путіним ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, захопленій російськими військами.  

Як повідомлялося, місія ООН з прав людини в Україні заявила, що Росія не надає доступу до військовополонених, і є докази застосування до них тортур, які можуть бути прирівняні до воєнних злочинів.

© 2015-2022 Укрінформ

Поділитися

Коментар