Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Зеленський порівняв обмінні фонди України та Росії: повне інтерв’ю президента для Reuters

Українська

За словами президента,  під час контрнаступу ЗСУ взяли в полон сотні російських військових і найманців. Однак полоні у росіян більше захисників України.

Президент України Володимир Зеленський опублікував повну версію інтерв’ю Reuters, в якому розповів про ситуацію в Ізюмі, енергетичний тероризм Росії, контранаступ ЗСУ, готовність до обміну полоненими та плани щодо деокупації Криму.

«Я не знаю, скільки тисяч людей загинуло в Ізюмі…»

Точна кількість загиблих внаслідок російської окупації Ізюма на разі невідома – певна кількість людей залишаються під завалами будинків, які від авіаударів «просто склалися», розповів президент. Розбір завалів ще триває.

Зеленський закликав Сполучені Штати та вільний світ відреагувати на злочини росіян.

«Ми звертаємося до світу з вимогою визнати Росію державою-терористом або державою- спонсором тероризму. Я б дуже хотів, щоб Сполучені Штати зараз жорстко відреагували як лідери демократії у світі і лідери підтримки України», - зазначив він.

Президент припустив, що Росія, коментуючи ситуацію в Ізюмі, вдасться до перевіреної тактики – всн заперечуватиме і називатиме «інсценування», як це вже було у Бучі. Однак у неї нічого не вийде.

Про контрнаступ та допомогу союзників

Зеленський також розповів про контрнаступ Збройних сил України. На думку президента, дуже важливо зберегти перехоплену Україною ініціативу. Для цього нашій країні знадобиться більше зброї, тож президент закликав партнерів «зберегти єдність» у цьому питані.

«Ініціативу, яку зараз перехопила українська сторона, не можна втрачати. Ми повинні йти вперед, крок за кроком деокуповуючи нашу і тільки нашу територію», - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, яка саме зброя відіграла вирішальну роль у контрнаступі, Зеленський наголосив, що усі надана союзниками зброя стала в нагоді, але використовується для різних завдань.

«Найголовніше – щоб ті розрахунки щодо деокупації наших території, кількості та якості засобів, співпадали з термінами їх постачання. Ви можете щось почати, розраховуючи, що зброя прийде вчасно, згідно вашого плану, а вона не приходить з тих чи інших причин. Це уповільнює процеси»,  - наголосив президент.

Зеленський також відзначив важливість обміну інформацією між українською розвідкою та розвідками партнерів під час підготовки до контрнаступу. Однак зауважив, що «на полі бою воюють Українці».

Попри успішний та швидкий контрнаступ у Харківській області, говорити про закінчення війни поки що зарано, наголосив президент.

Про обмін полоненими

Зеленський визнав, що українців у полоні Росії більше, ніж російських військових – в України. Президент вважає контрнаступ доброю нагодою поповнити обмінний фонд.

«Скажу відверто – у росіян більше наших полонених, ніж у нас – російських військових або найманців. Наше завдання – постійно поповнювати фонд, щоб повернути своїх», - зазначив він.

За словами Зеленського, під час контрнаступу Україна поповнила обмінний фонд сотнями російських військових. До них ставляться згідно умов Женевських конвенцій.

Про енергетичний тероризм РФ

Володимир Зеленський також розповів, що внаслідок нещодавнього ракетного удару РФ по енергетичній інфраструктурі України без електрики залишилися півтора мільйони абонентів.

«Півтора мільйона абонентів – це не тільки про людей. Хоча півтора мільйона людей без тепла,  води та електрики, без нічого, без життя – це страшно», -  зауважив він.

Росія продовжує окупацію Запорізької АЕС, за словами Зеленського, на сьогоднішній день там перебувають 500 російських військових, усі шість енергоблоків АЕС зупинені.

Це обмежує можливості України генерувати електроенергію на експорт у  Польщу, Румунію, Молдову та інші країни, щоб допомогти Європі у складну зиму 2022-2023 років.

На думку Зеленського, такі дії РФ пояснюються державною політикою, спрямованою на терор.

Президент України подякував місії МАГАТЕ за те, що вони, попри тиск Росії, «зробили справедливі висновки, що тільки повна демілітаризація забезпечить безпеку станції». Незадоволення в Зеленського викликає лише недопуск на станцію українських і західних журналістів.

Чи ризикне Росія використати ядерну зброю

Країна-агресор неодноразово погрожувала ядерною зброєю. Якщо її вимоги не будуть виконані, зокрема, Україною. Побоюванням її застосування, зокрема, пояснювалася відмова НАТО закрити небо над Україною.

Однак Зеленський вважає, що у разі, якщо РФ вирішить перейти від слів до справи, її вдасться зупинити.

«Це питання знищення Землі. Я не можу припустити, як спецслужби, розвідки світу можуть надати Росії навіть шанс думати про це. Мені здається, що цього не буде, але ми не можемо щось остаточно прогнозувати з цією державою», - зазначив президент.

Він наголосив, що за жодних умов не варто домовлятися з агресором під тиском шантажу використання ядерної зброї. Бо такі переговори торуватимуть дорогу Третій світовій війні.

«Не може бути діалогу з людьми, які погрожують ядерною зброєю. Треба думати про те, як жити далі світу без таких людей», - додав Зеленський.

«Без повернення Криму війна не закінчиться»

Відповідаючи на запитання про те, яким має бути припинення російсько –української війни, Зеленський наголосив, що Україна повинна повернути усі свої території, включно з Кримом.

«Немає іншого шансу – треба деокуповувати території», - наголосив президент. Водночас Зеленський припустив, що повернення півострову може відбутися у дипломатичний, а не у військовий спосіб.            

 © 1994–2022 «Дзеркало тижня. Україна».

 

 

Поділитися

Коментар