Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Прогнози справа невдячна

Українська

          Здається, що сьогоднішнє "солом'яне" голосування в Раді Безпеки щодо кандидатури наступного Генерального секретаря ООН принесло довгоочікуваний результат. Відкинувши принцип гендерної рівності і претензії Східної Європи на цю посаду, 13 членів Радбезу таємним голосуванням підтримали кандидатуру колишнього прем'єра Португалії і комісара ООН у справах біженців Антоніо Гутьєреша. При цьому, жоден з п'ятірки постійних членів не зафіксував свого негативного ставлення до цієї кандидатури і не опустив в урну для "незгодних", рожевий бюлетень. І лише двоє членів Радбезу, одним з яких є, вірогідно, Китай, утримались від висловлення своєї позиції.

          Такий розвиток подій, який мало хто з оглядачів передбачав, дає підстави сподіватися, що вже завтра Рада Безпеки шляхом акламаціїї, тобто без голосування, під оплески, може формально затвердити рішення рекомендувати Генеральній Асамблеї призначити Гутьєреша на пост Генерального секретаря ООН.Принаймні, так вважає голова Ради Безпеки ООН у жовтні, представник Росії Чуркін. До сьогоднішнього дня Росія не приховувала своєї підтримки східноєвропейського кандидата і проводила активну закулісну роботу проти Гутьєреша. Але спокуса очолити історичне засідання Радбезу, на якому затверджується кандидатура нового Генсека і яке буває лише один раз на 5 років, виявилася непереборною. Тим більше, що перспектива призначення наступником Пан Гі Муна нинішнього Генерального директора ЮНЕСКО, болгарки Бокової, яку активно лобіювала російська дипломатія, була зведена нанівець відмовою болгарського уряду від її подальшої підтримки і висуненням, натомість, нової кандидатури - єврокомісара Крісталіни Георгієвої. А єврокомісар та ще й відповідальний за санкції проти Росії - це для Кремля, що червона ганчірка для бика.

          Отже численні прогнози, що процес відбору нового Генерального секретаря зайшов у глухий кут і що треба все починати з чистого аркушу, як це часто бувало в практиці ООН, не справдилися. Ну хто ж міг подумати, що Росія так легко "здасть" свого кандидата? І якщо не станеться дива, то Пан Гі Муну, все ж таки, дуже скоро доведеться починати пакувати валізи.

Володимир Хандогій

президент Української асоціації зовнішньої політики

Надзвичайний і Повноважний Посол

 

Поділитися

Коментар