Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Світ має визнати Росію державою-терористом через спроби анексії території України — МЗС

Українська
Спроби Росії анексувати суверенні території України є юридично нікчемними.  Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

"Влаштований російським керівництвом спектакль з підписанням сумнівних паперів із самопроголошеними ватажками окупаційних адміністрацій в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях України про їх нібито приєднання до Російської Федерації жодним чином не змінює правового статусу тимчасово окупованих територій як суверенних територій України та не матиме жодних правових наслідків для адміністративно-територіального устрою чи міжнародно визнаних кордонів нашої держави. Ці дії є юридично нікчемними згідно з міжнародним правом та не варті навіть паперу, на якому вони закріплені", - зазначається у заяві.

Читайте також: Спроби анексії не вплинуть на рішучість України звільнити всі свої території - ОП

У МЗС підкреслили, що незаконна спроба анексії українських територій є частиною загарбницької війни Росії проти України та свідомим знищенням Статуту ООН.

У відповідь на дії Росії Україна ухвалила кілька рішень задля зміцнення своєї безпеки та безпеки євроатлантичного простору загалом, серед них - офіційне звернення щодо приєднання до Організації Північноатлантичного договору за пришвидшеною процедурою, активізація зусиль щодо збільшення військової, фінансової та гуманітарної допомоги партнерів, пришвидшення реалізації гарантій безпеки для України та Європи згідно із Київським безпековим договором.

"Україна та світ ніколи не визнають російських спроб встановити контроль над українською землею та не погодяться на неправомірні російські ультиматуми. Реалізуючи своє законне право на самооборону, Україна продовжить звільняти тимчасово окуповані Росією території, відновлюючи свою територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, звільняючи своїх людей з окупації, захищаючи своє право на існування як держави і нації", - йдеться у заяві.

У МЗС закликали партнерів до рішучих дій для захисту міжнародного правопорядку, зокрема пришвидшити надання нашій державі усієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії.

Читайте також: Україна звернулася до Міжнародного суду ООН через спроби Росії анексувати нові території

Також Україна наполягає на необхідності юридично та політично визнати Росію державою-терористом.

"Ми закликаємо кожну державу підтримати ініціативу щодо створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, ініційованого українською стороною задля притягнення вищого військово-політичного керівництва росії до відповідальності за розв’язання злочинної війни проти України", - наголошується у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в Кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу Росії» маріонеткових утворень «ДНР» та «ЛНР», а також захоплених армією РФ територій Херсонської та Запорізької областей України, що викликало широке міжнародне обурення.

Поділитися

Коментар