Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

З Днем української дипломатії

Українська

Українська асоціація зовнішньої політики щиро вітає колег з  професійним святом – Днем працівників дипломатичної служби!

          Своїм корінням українська Дипслужба сягає у глибину віків. Вона зберігає у своїй інституційній пам’яті «шлюбну дипломатію»  Київської Руси-України, яка домінувала у відносинах з європейськими монархіями. Активними були міжнародні зв’язки доби Богдана Хмельницького. Нещодавно ми відзначали 100 річчя сучасної української дипломатичної служби, яка народилася за часів УНР, і завжди згадуємо її першого очільника Олександра Шульгіна. Ми добре пам’ятаємо і  дипломатію «фантомної» держави - УРСР, якій за радянського тоталітарного режиму вдалося зберегти правосуб’єктність України – фундатора Організації Об’єднаних Націй. Українським  дипломатам завжди були притаманні високий професіоналізм, патріотизм, порядність, а багаторічний досвід, набутий за роки роботи в ООН, став міцним фундаментом, на якому постала дипломатична служба незалежної України. Назавжди увійшли в історію України імена видатних дипломатів - державників Геннадія Удовенка, Анатолія Зленка, які стояли у витоків сучасної дипломатичної служби незалежної України.

       Сьогодні, у період серйозних випробувань, які стоять перед Україною у зв’язку з широкомасштабною російською агресією, українські дипломати роблять все від них залежне для зміцнення міжнародної солідарності у протидії агресору. Основні зусилля спрямовані на дипломатичну підтримку Збройних сил України, забезпечення сприятливих зовнішніх умов для продовження і розширення поставок новітньої зброї з боку наших друзів і партнерів, консолідацію міжнародної допомоги для відбудови держави, створення міжнародного трибуналу для притягнення усіх причетних до відповідальності за скоєні злочини. У ці складні часи найвищим пріоритетом зовнішньополітичного курсу України як кандидата на членство у Європейському Союзі має стати початок переговорів щодо прискореного вступу до ЄС і забезпечення прийняття політичного рішення Північноатлантичним альянсом про запрошення України до членства в НАТО як основи сучасної системи міжнародної безпеки.  

Українська асоціація зовнішньої політики як громадська організація усвідомлює себе невід’ємною частиною української дипломатії. Заснована  досвідченими  дипломатами, Асоціація сприяє реалізації зовнішньополітичних пріоритетів України, активно взаємодіє з громадянським суспільством, експертним середовищем, науковцями у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики держави.

        У день нашого професійного свята бажаємо дипломатичному корпусу України,  ветеранам дипломатичної служби, усім колегам міцного здоров’я, миру і процвітання, нових професійних здобутків у справі, якій ми присвятили своє життя!

Володимир Хандогій,

Президент Української асоціації зовнішньої політики,

Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар