Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Ердоган відмовився підтримати заявку Швеції на вступ до НАТО

Українська

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, говорячи про акцію зі спаленням Корану, яка відбулася минулої суботи у Стокгольмі, заявив, що Анкара не підтримає заявку Швеції на членство в НАТО.

"Здійснений у Швеції мерзенний акт - образа для всіх, хто поважає основні права та свободи людини, включаючи права та свободи мусульман", - наводить агентство Anadolu слова Ердогана.

"Якщо Швеція не поважає Туреччину, а також релігійні почуття мусульман, вона не отримає від нас жодної підтримки щодо членства в НАТО", - наголосив він.

Раніше шведська влада дозволила ультраправому політику Расмусу Палудану спалити Коран перед посольством Туреччини в Стокгольмі, що він і здійснив минулої суботи.

До цього міністр оборони Туреччини Хулусі Акар назвав "безглуздим" намічений на 27 січня візит глави Міноборони Швеції Поля Джонсона до Туреччини і повідомив про його скасування.

Ці події відбулися в той час, коли Туреччина блокує прийом до Північноатлантичного альянсу Швеції та Фінляндії. При цьому з 30 країн-членів НАТО членство Швеції та Фінляндії в альянсі поки що не ратифікували лише Туреччина та Угорщина.

Туреччина заявляла, що погодиться на таке розширення альянсу, якщо обидві країни-кандидати оголосять терористичними курдські організації та видадуть Анкарі людей, які обвинувачуються у тероризмі. Також Туреччина вимагає відмінити заборони на постачання зброї Анкарі. Частину вимог Стокгольм та Гельсінкі виконали.

© 1992-2023, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар