Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Як Байден візитами до Києва та Варшави Путіну всі карти перетасував

Українська

1.02.23 Путін звернувся з посланням до Федеральних Зборів. Але ця подія, схоже, не викликала особливого інтересу ані в Україні, ані за кордоном. Чому? На це є кілька причин.

По-перше, «речь» Путіна, вже ніхто не чекав, окрім, звісно, самих росіян. Українське інформаційне поле було насичене іншими, набагато важливішими подіями. Одна із – візит президента США Джо Байдена спершу у Київ, а потім у Варшаву, який перетасував усі карти кремлівському диктатору, змусив його спічрайтерів переписувати текст програми промови, яка готувалася заздалегідь, буквально на колінці. Про це напередодні навіть не соромилися писати російські політологи. Цитати: «Джо Байден в Києві, Путіну – нічим відповісти», «Послання очікувалося дуже яструбиним, націленим на демонстративний розрив відносин із Заходом. Але… Очевидно, тепер будуть внесені правки»…  

По-друге, всі прекрасно розуміли, що говоритиме Путін. Власне, так і сталося – абсолютно нічого нового: від «неонацисти», «біолабараторії», «загниваючий Захід» - до «ми не винні, нас обманули», «це не ми, а вони (Захід, НАТО, США, - Ред.) розв’язали цю війну», «Росія жертва, а не агресор». З уст Путіна не прозвучало жодних проривних рішень щодо оголошення війни, а не «СВО», та мобілізації. Хоча відповідні прогнози робилися. Хтось запитає, а як же його заява про те, що РФ виходить з Договору про стратегічні наступальні озброєння? Ну, з договору про СНО (документ був укладений у 1991 році і мав на меті контролювати кількість і розміщення ядерної зброї Росії і США, - Ред.) РФ не зовсім виходить, а просто «призупиняє», і саме на цьому Путін особливо акцентував. А також – Путін, за підтримки «Госкино РФ», вирішив продовжити ще на сезон серіал під назвою «Гойда! Будем пугать Запад своей ядерной дубиной». Раніше у своїх промовах Путін неодноразово натякав, що для захисту своїх інтересів росіяни можуть застосувати ядерну зброю. Себто маємо те саме, тільки в новій обгортці. Ось, що заявив очільник країни-агресора: «міноборони РФ та «Росатом» повинні забезпечити готовність до випробування ядерної зброї. Першими, зрозуміло, ми цього робити не будемо. Якщо США проведуть випробування, то і ми проведемо».

путін під час свого послання до федеральних зборів
Путін під час свого послання до Федеральних Зборів

Отже, Путін продовжує якось дивно лякати, коли його вже ніхто не боїться.

Щодо Байдена… Про деякі важливі моменти його візиту йтиметься нижче по тексту. Поки ж – важливо показати еволюцію його риторики: що американський лідер говорив 10 лютого 2022 року, напередодні широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, і що він думає тепер, дванадцять місяців потому. Процитуємо:

  • Лютий 2022-го: «Американські громадяни повинні виїхати (з України, - ред.) зараз. Ми маємо справу з однією з найбільших армій світу».
  • Лютий 2023-го:
    • у Києві: «Коли Путін розпочав вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід — розділений, і він глибоко помилявся. Українці щодня нагадують світові значення слова "сміливість". Нагадують нам, що свобода – безцінна. І за неї варто боротися стільки, скільки буде потрібно. І саме стільки ми будемо з вами – скільки, буде потрібно. Загарбницька війна Путіна – провалюється».
    • у Варшаві: «Я щойно побував в Києві. І я вам скажу: Київ стоїть, і буде стояти, Київ – вільний! Путін думав, що ми відступимо, але він помилявся. Всі ми занадто згуртовані. Наша підтримка ніколи не стане меншою. Путін вже втратив силу, а українці далі будуть воювати за свою землю. Жорстокість ніколи не придушить волю вільних, Україна ніколи не буде перемогою Росії. Більш як 50 країн надають Україні військову допомогу, аби вона могла протистояти Росії»

«Візит Байдена в Київ – сигнал для всіх. Україна Переможе!»

За словами політичного експерта Євгена Савісько, президент Байден політик досвідчений і кожен його крок, вчинок, кожна заява ретельно зважені і прораховані. Те ж саме стосується і візиту до української столиці. Але це був не просто візит заради візиту.

«Насамперед – це про сигнали і для США, і для РФ, і для всього світу. Зовнішні та внутрішні. Щодо зовнішніх, то, по-перше, Адміністрація Джо Байдена цілковито підтримує Україну в війні за незалежність. І буде так робити, не зважаючи на дискусії в американському суспільстві та фінансово-економічні витрати, - каже пан Савісько. - По-друге, Україна – справжній союзник США. Наша країна отримає все необхідне для перемоги. По-третє, Путіна бояться лише в Росії. Для всього цивілізованого світу він парія. Його оточення може або здати свого вождя, або ж і вони стануть вигнанцями де б не заховалися разом зі своїм маніяком».

Джо Байден у Києві
Джо Байден у Києві

Що стосується сигналів для внутрішньої аудиторії, то Джо Байден таким чином показав, що він у чудовій фізичній, інтелектуальній та політичній формі. Він готовий балотуватися на новий президентський термін.

Зрештою, американські президенти не їздять до країн-невдах, а лише до сильних і тих, які вміють перемагати.

«Про це добре відомо у світі. Саме тому візит Байдена в Київ – це сигнал для всіх. Україна Переможе!» - підкреслив політичний експерт.

«Для Путіна ситуація склалася патова. Йому довилося обирати з двох поганих варіантів – гірший»

«Судячи по нервовій та абсолютно позбавленій якогось раціо реакції штатних пропагандистів Кремля, візит Байдена до Києва став не просто неочікуваним, а неприємним для них сюрпризом. Висловлюючись фігурально, глава Білого дому звалився їм, як сніг на голову», - коментує дипломат Вадим Трюхан.

До слова, пропагандистка Скабєєва навіть договорилась фактично до закликів вбити Байдена ракетами прямо в столиці України. Тут – без коментарів.

Водночас для Путіна ситуація склалася патова, каже експерт. З одного боку, він розуміє, що планований гучний ефект від його сьогоднішнього виступу нівельовано в інформаційному просторі європейським турне Байдена, і в першу чергу його візитом в ненависну йому Україну.

«В цілому, Путін мав би знайти якийсь привід і перенести як мінімум на тиждень-два своє звернення. Водночас з іншого боку, він не міг собі цього дозволити, бо таким чином продемонстрував би слабкість. Варіант «Акела промахнувся» для нього смерті подібний, і то не лише політичній. Відтак мстивому маніяку і воєнному злочинцю сучасності №1 за сумісництвом довилося обирати з двох поганих варіантів гірший», - розповідає дипломат.

За його словами, нічого проривного від сьогоднішнього «явлення народу» Путіна він не очікував. Та й не варто було, апріорі. Адже «здобутків» у так званій «СВО» нема, вона фактично зазнала поразки. А оголосити війну НАТО чи, принаймні, відкриту війну Україні – у Путіна кишка тонка.

«Залишається лиш чергова мобілізація. Проте для цього необов’язково робити якісь публічні промови і заставляти всю так звану Російську Федерацію біг-бордами кольорів цвинтаря із закликами прослухати промову «вождя», - каже пан Трюхан.

Насправді поразками у війні проти України Путіну нанесено такої репутаційної шкоди, яку вже фізично неможливо нівелювати ніякими гучними промовами чи безглуздими піар-компаніями з тисячами бігбордів і сіті-лайтів по всій країні.

Відносно Байдена, то його візит до України позначений декількома безпрецедентними речами.

По-перше, ніколи раніше у сучасній поствоєнній історії президент США не відвідував воюючу країну, в якій відсутній військовий контингент США.

По-друге, ніколи раніше закордонний візит глави Білого Дому не був наскільки утаємниченим до його початку.

По-третє, ніколи раніше президент США не демонстрував наскільки теплого ставлення до лідера іноземної держави.

«В окремі моменти спілкування Джо Байдена з Володимиром Зеленським складалося враження, що це розмовляють батько з сином, - каже дипломат. - Відтак, візит Байдена однозначно стане історичним. Особливості його підготовки і перебігу вивчатимуть у провідних університетах світу мільйони студентів».

Виступ Джо Байдена у Варшаві
Виступ Джо Байдена у Варшаві

Але головне навіть не це. Є практична сторона візиту. І вона архіважлива.

«Думаю, після відвідання Києва для адміністрації Байдена не залишиться жодної червоної лінії в питанні надання Україні відповідної зброї та обладнання. Після цього візиту кожен українець може бути впевнений в тому, що США дійсно будуть з Україною до перемоги. Спроможності українського війська, завдяки допомозі США та інших наших де-факто союзників, з кожним днем і тижнем ставатимуть все більш смертельними для рашистів», - резюмував Вадим Трюхан.

«Для США стратегічне партнерство з Україною, а також з Польщею, за останній рік вийшло на новий, більш високий рівень»

Політолог-міжнародник Олександр Юсупов, каже, що, звичайно, візит Байдена перебив велику частку уваги до звернення Путіна. Лідер Кремля робить якісь заяви незрідка і регулярно вимовляє якісь промови. Президент же США прибув до України вперше за 15 років. А тим більше прибув під час повномасштабної війни туди, де армія США не контролює ситуацію і взагалі не бере участі в бойових діях, що є серйозною відмінністю від візитів американських лідерів до Іраку, Афганістану та інших гарячих точок.

«Що також примітно – Байден не став їхати на Мюнхенську конференцію з безпеки, куди вирушили лідери Німеччини та Франції, а натомість американський лідер вибрав Київ, звідки відправився до Варшави. Як висновок: Байден посилає сигнал, що хоч Берлін і Париж є найважливішими традиційними союзниками Вашингтона в Європі, для США стратегічне партнерство з Україною, а також з Польщею, за останній рік вийшло на новий, більш високий рівень», - звертає увагу експерт.

Окрема важлива деталь – Путін так і жодного разу не з'їздив на Донбас за 9 років або на будь-які українські території, які Росія анексувала після 24 лютого минулого року.

«Очевидно, російський диктатор боїться їхати до цих міст, бо Москва може їх незабаром втратити, як Херсон. А ось Байден показав, що він упевнений у стратегічній перемозі України і що США й надалі багато інвестуватимуть у досягнення цього результату», - підсумував Олександр Юсупов.

Мирослав Ліскович. Київ

© 2015-2023 Укрінформ.

 

Поділитися

Коментар