Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Путін каже, що багато положень плану КНР можна взяти за основу для мирних переговорів з Україною

Українська
Президент РФ Володимир Путін за підсумками переговорів з головою КНР Сі Цзіньпіном у Кремлі сказав, що за основу мирного врегулювання з Україною можуть бути взяті багато положень мирного плану, запропонованого Китаєм.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на російське держінформагентство.

«Безумовно, ми (під час переговорів, - ред.) не обійшли увагою і ситуацію навколо України. Вважаємо, що багато положень виділеного Китаєм мирного плану співзвучні російським підходам і можуть бути взяті за основу для мирного врегулювання, коли до нього будуть готові на Заході та в Києві. Однак поки що такої готовності з їхнього боку ми не спостерігаємо», - сказав Путін.

Своєю чергою, китайський лідер вважає, що Пекін виступає в українській ситуації за мир та діалог. «Хотів би підкреслити, що в цьому врегулюванні ми неухильно керуємося цілями та принципами Статуту ООН, дотримуємося об'єктивної та неупередженої позиції, активно сприяємо примиренню та відновленню переговорів», - сказав Сі Цзіньпін.

На думку Путіна, переговори з китайським лідером були успішними та пройшли конструктивно. У заяві для преси президент РФ сказав, що Росія працюватиме на міжнародних майданчиках для формування в перспективі великого євразійського партнерства; що є можливості для нарощування експорту з Росії до Китаю м'яса та зерна. Він також зазначив, що на переговорах була докладно розглянута проблематика співробітництва в енергетиці, яке просувається «хорошими темпами», при цьому поставки ЗПГ з РФ до Китаю розширюватимуться, крім того москва готова нарощувати безперебійні нафтові поставки.

Читайте також: Білий дім прокоментував спільну заяву Китаю і Росії в контексті України

Також Путін і Сі Цзіньпін підписали спільні заяви «Про поглиблення відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії, що вступають у нову епоху» та «Про план розвитку ключових напрямів російсько-китайського економічного співробітництва до 2030 року».

Інтерфакс зазначає, що дводенні переговори глав РФ і КНР тривали більше 10 годин.

Як повідомлялося, 20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до Росії з триденним візитом. Відбулися його переговори з Путіним, з прем’єр-міністром РФ Михайлом Мішустіним, а також переговори в «розширеному складі».

© 2015-2023 Укрінформ.

Поділитися

Коментар