Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Миротворці можуть зайти на Донбас після встановлення перемир'я

Українська

 

Якщо бойовики будуть і далі стріляти, то ніяка миротворча операція не зайде

Президент Української асоціації зовнішньої політики, надзвичайний і повноважний посол Володимир Хандогій вважає, що миротворча місія може зайти на Донбас, коли там встановиться стійке перемир'я, сторони припинять стріляти і відведуть зброю.

Так в бесіді з "Сегодня.ua" Хандогій прокоментував ухвалення Європарламентом резолюції, в якій сказано: "Як тільки дозволить ситуація і як частина повного виконання Мінських домовленостей, сторонам конфлікту повинна бути запропонована місія під проводом ЄС для надання допомоги в таких завданнях як розмінування, підготовка до місцевих виборів та забезпечення вільного доступу гуманітарним організаціям".

Президент Петро Порошенко в інтерв'ю центральним українським телеканалам назвав таку місію миротворчою. А безпеку під час виборів, за словами президента, повинні забезпечити або миротворчі сили ЄС, або поліцейський контингент ОБСЄ.

"По-перше, рішення Європарламенту має рекомендаційний характер. Тобто, рішення Європарламенту не означає автоматичне розгортання миротворчої місії. По-друге, для того, щоб ця місія була розгорнута, потрібна згода всіх сторін конфлікту. У Євросоюзі діє принцип консенсусу. Якщо не буде консенсусу, чи не буде місії. Те, що Європарламент висловив підтримку такої місії дуже добре. Це свідчить про широку підтримку, але поки що нема про консенсусі. Але чи буде там консенсус теж питання. Подивіться, що роблять Нідерланди (проводячи референдум з питання ратифікації Угоди про асоціацію з Україною – Авт.)", – сказав нам Володимир Хандогій.

За його словами, рішення про розгортання своєї поліцейської місії на Донбасі також може прийняти ОБСЄ. "Також є ще й третя складова – миротворча місія ООН, яка, теоретично, також може мати місце, якщо на це буде рішення Радбезу ООН. Але ми розуміємо, що складно сьогодні очікувати рішення Радбезу – Росія володіє правом вето. Але, тим не менш, ніколи не говори ніколи", – вважає Володимир Хандогій.

Але, за словами надзвичайного і повноважного посла, будь миротворча операція зайде на Донбас, коли буде згода безпосередніх сторін конфлікту на її прийняття. "Тобто, якщо бойовики будуть і далі стріляти, то, природно, ніяка миротворча операція не зайде. Міжнародні миротворчі операції розгортаються в тому випадку, коли сторони домоглися стійкого перемир'я. А миротворча місія заходить, щоб зміцнити довіру, зробити цей світ стабільним і тривалим", – підсумував президент Української асоціації зовнішньої політики.

Поділитися

Коментар