Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

РФ як і раніше не бажає проводити саміт в "нормандському форматі" до виконання рішень про розведення сил на Донбасі

Українська
Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що саміт "нормандської четвірки" (Німеччина, Франція, Україна, Росія) може пройти тільки після того, як попередні домовленості лідерів будуть втілені в життя.
"Ми за те, що "нормандська четвірка" працювала активно, але щоб ці зустрічі не закінчувалися домовленостями, які не виконуються. Ми приводили багато разів приклади, пов'язані із самітом "нормандської четвірки" в 2015 році в Парижі і потім в 2016 році в Берліні. В ході цих самітів була досягнута домовленість дуже конкретна, самі лідери на карті позначили три населених пункти, в яких повинно було відбутися розведення сил і засобів ", - сказав С.Лавров.
За його словами, в перших двох населених пунктах таке розведення відбулося, в третьому (Станиці Луганській - ІФ) - немає. Він поклав відповідальність за зволікання з розлученням сил у Станиці Луганській на українську сторону, яка, на його думку, шукає будь-які приводи, щоб цього не відбулося. Як приклад такого затягування він привів умови Києва про семиденне дотримання режиму тиші в даному районі.
Другою домовленістю, яку необхідно дотримати перш, ніж скликати саміт нормандської четвірки, С.Лавров назвав реалізацію "формули Штайнмайера" про способі введення в силу закону про особливий статус Донбасу.
"Тому ми попросили наших колег, які хочуть нормандську четвірку знову збирати на вищому рівні, все-таки хоча б з поваги до глав держав зробити це після того, як попередні угоди будуть втілені в життя", - сказав він.
Як повідомлялося, російська сторона вже не перший раз наполягає на виконанні даних умов як тригера активізації переговорного процесу в рамках "нормандського формату".
Раніше про те, що в Москві не бачать сенсу проводити черговий саміт учасників "нормандської четвірки" поки не виконані домовленості про розведення сил на Донбасі, в Станиці Луганській С.Лавров заявляв 30 липня. Тоді ж він поскаржився на те, що вже майже три роки "не може бути покладена на папір така відома річ, як "формула Штайнмайера".
 
© 1992-2018, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар