Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Закриття консульств РФ в Україні призведе до дзеркальних заходів з боку Росії, українські дипломати не зможуть допомагати політв'язням - Клімкін

Українська
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін не підтримує ідею активістів харківського євромайдана про закриття Генконсульств РФ.
"У нас немає дипломатичних відносин з Росією за змістом: у нас немає послів, у нас дипломати не займаються якоюсь політичною чи іншою діяльністю. Наші дипломати просто допомагають українцям, в т.ч. і політичним в'язням ... Якщо ми приберемо тут ці консульства, то, звичайно, Росія закриє наші консульства там ... Це буде означати, що ми не будемо мати доступ, щоб допомогти нашим громадянам", - сказав П.Клімкін в програмі "Тема дня" на телеканалі UA: Харків.
За його словами, в РФ постійно знаходиться майже 3 млн. громадян України.
"Скажемо чесно, навіть під час війни у ​​нас постійно знаходиться в Росії майже 3 млн. українців. Є політичні в'язні. Є постійні провокації проти українців. Тому це присутність, консульську присутність, там сьогодні важливо", - сказав П.Клімкін.
Він підкреслив, що будь-якому громадянину України в Росії можуть загрожувати провокації.
"Кожен, хто їде в Росію повинен бути пильним і розуміти, що йому загрожують можливі провокації ... Але при цьому ми розуміємо, що є людські питання, є людські справи, коли їдуть до тяжкохворих родичів", - сказав П.Клімкін.
Він також запевнив, що Україна здатна контролювати діяльність російських дипломатів і адекватно реагувати, якщо вона становить загрозу.
"Я вважаю, що російські дипломати займаються тут в основному діяльністю, яка властива спецслужбам. Саме тому ми недавно вислали таких нібито дипломатів. Те, що зараз ми здатні контролювати цю злочинну діяльність російських «дипломатів», - це 100%. Вони знаходяться під пильною контролем і не можуть робити те, що робили в колишні часи, до 2014 року ", - сказав П.Клімкін.
Як повідомлялося, раніше активісти харківського євромайдану і націоналістичних організацій неодноразово виступали за закриття Генконсульства РФ. 
 
© 1992-2018, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар