Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

США проводять консультації із союзниками за Договором щодо РСМД - Меттіс

Українська

Сполучені Штати Америки консультуються зі своїми союзниками з питань Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), так як більшість союзних держав США закликають Вашингтон не виходити з договору, заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс в ході візиту до Праги, передає Reuters.

"Ми проводимо консультації з нашими європейськими колегами, я говорив про це напередодні з міністром оборони Німеччини, і, як я сказав, консультації тривають", - повідомив Меттіс журналістам.

У свою чергу, прем'єр-міністр Андрій Бабиш заявив, що одностороння денонсація ДРСМД з боку США - "погана новина" і може призвести до "холодної війни".

"Це, звичайно, погана новина, ми шкодуємо про це. Ми повертаємося до часів холодної війни. Ми повинні спілкуватися з Росією", - вважає Бабиш.

Меттіс також анонсував зустріч міністрів оборони НАТО у грудні; швидше за все, на цій зустрічі буде обговорюватися питання ДРСМД.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штаті з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона порушує умови, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

У РФ претензії США відкинули, назвавши позицію Вашингтона "небезпечною". Для переговорів з цього питання Москву відвідав радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон.

Голова МЗС Німеччині Хайко Маасс повідомив про наміри звернутися до НАТО з закликом вжити заходів для збереження Договору.

У той же час, Україна і Польща з розумінням поставилися до рішення США, звернувши увагу на систематичні порушення Росією взятих на себе зобов'язань.

Договір про РСМД був підписаний США та СРСР у 1987 році. Сторони зобов'язалися знищити балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої дальності (500-1000 км), а також не виробляти і не розгортати озброєння цього класу в майбутньому.

© 1994–2018 «Дзеркало тижня. Україна»

Поділитися

Коментар