Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Майбутнє ЄС в «тумані»

Українська

                            

         За два тижні, що залишилися до референдуму у Великій Британії, подолати тенденцію на BREXIT буде вкрай важко. Попри той факт, що Велика Британія завжди була «слабкою ланкою» у  амбітних планах єесівських грандів  побудувати  «супердержаву» на європейському континенті, її можливий вихід завдасть цьому доволі строкатому міждержавному об'єднанню серйозного удару. Сьогодні можна лише згадати далекоглядність президента Франції де Голля, який був категорично проти прийняття Англії до Європейського економічного співтовариства, підозрюючи її у спробах дестабілізувати ЄЕС зсередини.

         Його підозри можуть справдитися, якщо на референдумі британці висловляться за вихід з ЄС. За такого сценарію, у певних ностальгуючих сил у Лондоні може з'явитися спокуса спробувати відновити статус третьої світової сили. Берегти і зміцнювати ключову роль Великої Британії у світі, яка була знівельований формальним членством у Європейському союзі, заповідав великий британець Уїнстон Черчілль. Схоже, що реальні економічні вигоди і преференції, які дає членство в Євросоюзі, не можуть переважити усвідомлення власної величі, яке завжди було притаманне британцям.

         Проект "Сполучені Штати Європи", який вперто просувають деякі європейські політики ( в основному з малих країн), так і не був сприйнятий на Туманному Альбіоні. Саме тому ми не бачимо Британію ані в Єврозоні, ані в Шенгені. Не допомогли і серйозні компроміси, запропоновані Брюсселем, на кшталт концепції "різношвидкісної" інтеграції і готовності до "репатріації" до Лондона частини вже переданих повноважень. Навіть норма, що «Британія ніколи не може бути примушена до політичної інтеграції», яку виторгував Камерон  до Договору про ЄС, не заспокоїла британських виборців.  Дається взнаки острівна ментальність!

         Звісно, про остаточну перемогу євроскептиків говорити ще рано. Політична гойдалка все ще може почати рухатися в іншому напрямку у будь який момент. Очевидно лише те, що з виходом Великої Британії з ЄС Україна втратить серйозну підтримку своїх євроінтеграційних амбіцій і перспектива членства в Євросоюзі, за надання якої нашій державі виступав Лондон, може так і залишитися в тумані.

         Немає сумніву, що від можливого виходу може виграти Росія, яка, хоча й опосередковано, всіляко підтримує ті політичні сили, які є головними пропонентами  BREXIT. Зокрема, йдеться  про Партію незалежності Сполученого Королівства (UKIP) на чолі з активним членом фан-клубу  Путіна Найджелом Фараджем. Очевидно, що криза ідентичності та єдності, яку зараз переживає Європейський Союз, буде використана російською пропагандою для ерозії підтримки європейського курсу України і посилення антиєвропейських настроїв.  

 

            Володимир Хандогій

          президент Української асоціації зовнішньої політики

          Надзвичайний і Повноважний Посол

 

     

            

Поділитися

Коментар